Ayasofya, tartışmalar eşliğinde 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açıldı. Bugün kılınan namaz öncesi gece saatlerinde güvenlik önemleri kapsamında ibadete açılan yapının önü ve çevresinden uzaklaştırılan kalabalık, geceyi caminin çevresinde geçirdi. Sabah namazı için Ayasofya'ya girmeye çalışanlar ise içeri alınmadı. Öğlen kılınan namazla birlikte Ayasofya cami olarak ibadete açıldı.

Ayasofya'da ilk cuma: Miting havasında namaz

İnsanlık tarihinin en önemli kültürel miraslarından olan ve İslamiyet'in doğuşundan önce inşa edilen Ayasofya, tartışmalar eşliğinde bugün cami olarak ibadete açıldı.

Danıştay kararının ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapının yönetiminin laiklik ilkesini zedeleyecek şekilde Diyanet’e devredilmesinin ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınan cuma namazı ile ibadete açılan "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi"ne hazırlıklar ve güvenlik önlemleri kapsamında girişler kapatıldı.

Sabah namazı için gelenler bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu.

Ellerinde seccadelerle gelenler caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı kişiler başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında namaz kıldı.

Ayasofya'ya girmek isteyenler, Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşıp koşarak Ayasofya'ya ilerledi.

Namaz için gelenlerin koronavirüs tedbiri için şart olan sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü.

ayasofya-da-ilk-cuma-sabah-namazi-icin-gelenler-iceri-alinmadi-760388-1.

Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00’dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkarak Ayasofya'ya saat 12.05'de geldi. Ayasofya'ya TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli de geldi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, namaz kılma alanlarına 11.15 itibariyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı. Yerlikaya, "Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu," dedi.

Ayasofya, öğle saatlerinde kılınan namazın ardından cami olarak ibadete açılmış oldu. Namazın ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, elinde kılıçla minbere çıkarak hutbe verdi.

"CUMHUR İTTİFAKININ GAYRETLERİYLE..."

Erdoğan, namazın ardından Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretti. Ziyaret sırasında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, "86 yıllık süreci cumhur ittifakı olarak gayretlerimizle, yargının hakikati görmesiyle sona erdirdik. Artık burası aslına döndü. Camiydi tekrar cami oldu. İlanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer. Şimdi de işin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han'ın kabrini bir ziyaret edelim istedik" ifadelerini kullandı.

DIŞ BASINDAN YOĞUN İLGİ

ayasofya-da-ilk-cuma-sabah-namazi-icin-gelenler-iceri-alinmadi-760387-1.

Ayasofya'da kılınacak ilk namaza yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu yoğun ilgi gösteriyor.

Çok sayıda basın mensubu sabahın erken saatlerinden itibaren akredite olmak için akredite noktasına geldi. Burada işlemleri tamamlanan basın mensupları minibüslerle alana götürüldü.

ayasofya-da-ilk-cuma-sabah-namazi-icin-gelenler-iceri-alinmadi-760394-1.

METRO SEFERLERİ DEVAM EDİYOR

Ayasofya'nın ibadete açılışı dolayısıyla Tarihi Yarımada’da Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü dün akşam 20.00’den itibaren trafiğe kapatıldı.

Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecek.

BAKAN KOCA’DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın boyunca toplanacak en büyük kalabalığın Ayasofya'da olacağını belirtirken corona virüsü ve mesafe uyarısında bulundu.

Bakan Koca Ayasofya’da bugün kılınacak Cuma namazına ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Koca, “Ayasofya’da kılınacak Cuma namazında, tarihi anı yaşama heyecanıyla, halkımızın tedbirleri terk etmeyeceğini umuyoruz. Şu ana kadar ulaşılan bilgiler salgın boyunca en büyük kalabalığın Ayasofya’nın ibadete açılışı sırasında oluşacağını gösteriyor. Tedbirli cumaları örnek alalım” ifadelerini kullandı.