Önceki gün iktidarın çağrısıyla binlerce kişi Ayasofya’ya akın etti, salgın unutuldu. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kılıç, “Kendi koydukları kurallara kendileri uymadı. Rakamlarda bu durumun sonuçlarını gösterirler mi emin değiliz. Ancak bilim Ayasofya’da bir araya gelen kalabalığın kötü sonuçlara neden olacağını gösteriyor” diye konuştu.

Ayasofya’da salgın unutuldu: Koydukları kurallara kendileri uymadı

Dilara ŞİMŞEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla camiye dönüştürülen Ayasofya’da önceki gün kılınan ilk namaz, salgın günlerinde yeni bir tehlikeye işaret etti. İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Kendi koydukları kurallara kendileri uymuyor” dedi. Koronavirüs salgını dünyada ve Türkiye’de ciddiyetini korurken önceki gün binlerce kişi Ayasofya’da kılınacak ilk namaza akın etti. Birçok eylem ve etkinlik virüs nedeniyle yasaklanmasına rağmen, binlerce kişinin fiziki mesafeyi ihlal ederek bir araya gelmesi birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Öte yandan Ayasofya’nın açılışının yapılacağı etkinlik öncesinde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da rastgele test edilen her bin kişiden 2,9’unun test sonucunun pozitif çıktığına işaret etti. Virüs tehlikesine rağmen oluşan manzara endişe uyandırdı.


KÖTÜ SONUÇLARA NEDEN OLACAK

Önceki gün yaşananları değerlendiren Dr. Kılıç, görüntülerin yaratacağı olumsuz tablonun 2 hafta sonra ortaya çıkacağını söyledi. Dr. Kılıç, virüsün başlangıcından bu yana ülkede ilk defa böyle bir kalabalığa müsaade edildiğini dile getirdi: “50-60 baro başkanının, Cumartesi Anneleri’nin eylemine ve daha birçok eylem ve etkinliğe Covid-19 nedeniyle izin vermezlerken, önceki gün binlerce kişinin dar bir alanda bir arada olması için çağrıda bulundular. Bu kabul edilebilir bir şey değil.”

Önümüzdeki günlerde Covid-19 hastalarında artış olabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Koronavirüs tehlikesi geçmiş değil. Bu nedenle yakın mesafe, kalabalık ortamdan uzaklaşma kuralı hâlâ geçerli. Oysa yaşanan tablo tamamen tersi bir şey oldu. O tabloya izin verilmemesi gerekiyordu. Olumsuz bir durum ortaya çıkacak. Rakamlarda bu durumun sonuçlarını gösterirler mi emin değiliz artık. Artık rakamlar sabit bir şekilde gidiyor. Sonuçların kamuoyuna doğru şekilde aktarılmadığını görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de zaten Türkiye’nin açıkladığı rakamları güvenilir bulmuyor. Ancak bilim önceki gün Ayasofya’da bir araya gelen kalabağılığın kötü sonuçlara neden olacağını gösteriyor.”