Hükümetin öne sürdüğü Ayasofya kozu uluslararası krize dönüşüyor. Yunanistan Başpiskoposu “Türkiye bunu yapmaya cüret edemez” derken, Moskova Patrikanesi’nden Ankara’ya, Ayasofya’yı camiye dönüştürmeme çağrısı geldi

Ayasofya ‘kozu’ kriz yaratıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Hükümet cephesinin gündem değiştirmek adına ‘koz’ olarak öne sürdüğü Ayasofya’nın ibadete açılması tartışmaları, uluslararası krize dönüşüyor. Konuya ilişkin tartışmalar sürerken, Türkiye’ye bir tepki de Yunanistan ve Rusya’dan geldi. Atina ve Yunanistan Başpiskoposu Ieronimos, “Türkiye bunu yapmaya cüret edemez” dedi. Yunan basınına konuşan Ieronimos, “Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum” diye konuştu.

İstanbul’da cami eksikliği olmadığını hatırlatan Moskova Patrikanesi’nin Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion ise, Ankara’ya, Ayasofya’yı camiye dönüştürmeme çağrısı yaptı. Metropolit Hilarion, Rossiya-24 televizyonunda yaptığı açıklamada “Çok kutuplu, çok dinli bir dünyada yaşıyoruz, İstanbul’u çok iyi biliyorum, cami sıkıntısı yok. Ayasofya’nın hemen yanında Sultanahmet Camii var ve orası faaliyet gösteriyor. Oraya gidilebilir, neden özellikle de şimdi Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ihtiyacı duyulduğunu anlamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ‘Türkiye’nin iç meselesi olduğunu’ belirtti, ancak bu konuda bir karar alırken hükümetin Ayasofya’nın önemini göz önünde bulunduracağını umduklarını söyledi.

Orta Çağ’a dönemeyiz

Ayasofya ile ilgili tartışmalar bugüne kadar birçok ülkeden açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Ortodoks Kilisesi yaptıkları açıklamalarda Ayasofya’nın statüsünün korunması çağrısında bulundu. Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Piskopos İlarion da “Mevcut koşullarda bu hareketin kabul edilemez bir dini özgürlük ihlali olduğuna inanıyoruz. Şimdi Orta Çağ’a geri dönemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.