Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepkiler sürerken, tarihi yapı siyasetin yanı sıra ekonomik olarak da istismar ediliyor. 24 Temmuz’da açılacak yapıya 235 TL karşılığında tur düzenlendiğine ilişkin ilan paylaşıldı

Ayasofya’ya 235 TL’ye ‘namaz turu’ ilanı

Politika Servisi

Siyasi istismara maruz bırakılan Ayasofya’nın ibadete açılmasına tepkiler sürerken bir tartışma da tarihi yapının ekonomiye olan katkısına ilişkin yaşanıyor. Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin en fazla ziyaretçi müzesi olan Ayasofya, geçtiğimiz yıl 3.7 milyon kez ziyaret edilerek İstanbul’daki boğaz köprülerinden fazla gelir bıraktı.

Yıllık 400 milyon lirayı aşan geliriyle Ayasofya’dan ortaya çıkan boşluğun nasıl doldurulacağı merak konusuyken 24 Temmuz’da cami olarak açılacak yapıya 235 TL karşılığında tur düzenlendiğine ilişkin paylaşılan ilan, ekonomik istismarın da yaşandığını akıllara getirdi.


Parayla mı girilecek?

Sosyal medyadan kapı, mobilya ve hırdavat malzemeleri satışlarının yapıldığı Tosya Ekşioğlu adlı firmanın paylaştığı ilan bir süre sonra kaldırıldı. T24’te yer alan habere göre ismini vermeyen bir firma yetkilisi, öyle bir ilanın olmadığını, ilanı kaldırdıklarını söyledi. Olmayan bir ilanın kaldırılamayacağı sorusu üzerine ise firma yetkilisi, “Ben size öyle bir ilan var demedim. İlan kaldırıldı” dedi.

ayasofya-ya-235-tl-ye-namaz-turu-ilani-756194-1.

***

İKTİDAR CUMHURİYET HUKUKUNU YOK SAYDI

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Danıştay’ın kararıyla müze statüsü iptal edilen Ayasofya’nın camiiye dönüştürülmesi, TBMM çalışmaları, dış gelişmeler ve ay sonu gerçekleştirilecek olağan kurultay hazırlıkları, MYK toplantısının ana gündem maddeleri oldu.

MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Ayasofya kararı ile ilgili, “Yıkılmış Osmanlı’nın hukukuna dayanarak Cumhuriyet’in hukukunu yok sayıldı. Yarın bir gün yok olup gitmiş padişah iradesine göre birileri daha hak iddia ederse, Osmanlı dönemindeki malını mülkünü talep ederse ne olacak?” dedi.

Kararın Mustafa Kemal Atatürk’e de hakaret olduğunu söyleyen Öztrak, “Bu ülkede cumhurbaşkanı makamında oturup Atatürk’e hakaret eden tek kişi sizsiniz. İhanet eden varsa Atatürk’ün kılıç hakkıyla kazandığı toprakları Katar Emiri’nin annesine tarla olarak satanlar, utanmadan İstanbul’a ihanet ettik diyenlerdir” ifadelerini kullandı.

***

AB'den Ankara'ya sert tepki

AB dışişleri bakanları toplantısında Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri tepkiyle karşılandı. Mart ayında uygulanmaya başlayan korona önlemlerinin ardından Brüksel'de dün ilk kez yüz yüze toplanan AB dışişleri bakanları, Türkiye ile yaşanan sorunları masaya yatırdı.

Toplantının başlangıcında Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülme kararına değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Ayasofya ile ilgili neler olduğuna baktığımda bunun bir geriye gidiş olduğunu görüyorum" diye konuştu.


İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin 27 üyeli birlik için "endişe sebebi" olduğunu, insan hakları ve demokrasi ile ilgili sorunların da aylık toplantılarda düzenli olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bu toplantının Türkiye ile ilişkilerde "önemli" bir dönüm noktası olacağını belirterek "Türkiye ile ilişkilerin şu anda iyi olmadığına" işaret etti. Öte yandan Reuters haber ajansının aktardığına göre Almanya yetkililerin Ayasofya’nın camiye çevrilmesi kararını üzüntü verici bulduğu belirtildi. Almanya hükümetinden bir sözcü, Almanya’nın bu "eser" hakkında alınan kararları yakından takip edeceğini belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise Ayasofya'nın ibadete açılması kararından mutluluk duyduklarını söyledi. AKP’ye bir destek de Müslüman Kardeşler’den geldi. İhvan Sözcüsü Talat Fehmi Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararını “tarihi bir adım” olarak niteledi.