Fatih’te 3 kardeşiyle birlikte intihar eden Oya Yetişkin’in MSGSÜ’deki meslektaşı Şakir Pekin, “Sorun ekonomik değil” açıklamasına tepki gösterdi: “Sözleşmeli personeliz. 4 aydır ücret almıyoruz. 3 bin TL ile 4 kişiye bakıp kira ödenir mi?”

Ayda 3 bin liraya 4 kişi nasıl geçinsin?

BUSE İLKİN YERLİ

İstanbul Fatih’te 4 kardeşin siyanürlü intiharı toplumun birçok kesimini sarstı. Kentin en eski ilçelerinden, orta sınıfın üssü Fatih’te yaşananlar adeta orta sınıfın çöküşünün simgesi gibi. Aldığı maaşla diğer üç kardeşinin geçimini sağlamaya çalışan Oya Yetişkin’in (54) arkadaşları yaşanan süreci anlattı.

KİMSEDEN YARDIM İSTEMEDİ

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki (MSGSÜ) meslektaşı ve arkadaşı Şakir Pekin, Oya Yetişkin’in 18 yıllık arkadaşı ve meslektaşı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Oya Ablamız okulda çok sevilen bir insandı. Herkesin derdine koşardı. 13 kişilik bir ekibiz. Aile gibi olduk yıllardır. Ekonomik sıkıntıları vardı. Ancak çok aksettirmezdi. Cebinde parası yoksa kafeye girip çay içemezdi. Biz ısmarlayalım desek, ‘Sizin çocuklarınız var, olmaz’ derdi. Kimseden yardım istediğini duymadım.”

Pekin, “Yaşanan olay ekonomik değil” açıklaması karşısında duruma isyan ettiğini söyleyerek şöyle dedi: “Aylık 4-5 bin TL aldığımız söylenmiş. Bu doğru değil. Biz sözleşmeli personeliz. 365 gün içinde sadece 160 gün çalışabiliyoruz. Emekli olmamız çok zor. Yazın 4 ay ücret almıyoruz. Hafta sonu ücretli iznimiz bile yok. Dolayısıyla aylık gelirimiz 3 bin lirayı geçmiyor. Siz hesap edin. 2 bin TL kira, elektrik… Geri kalan bin TL ile 4 kişilik ailenin karnını bile doyurmaya yeter mi? Biri sara hastası zaten. Üstüne üstlük banka maaşın bir kısmına haciz koyuyordu. 8 yıldır sanırım borç ödüyordu. Ne zaman bitecek dediğimde. ‘Biri bitince diğeri sırada. Bitmez diyordu.’”

Oya Yetişkin’in kuryelik yapan kardeşi için de iş aradığını aktaran Pekin, “Benden yardım istedi. Bir yer buldum. Yaşını sordular. 50 üzeri deyince ‘Bu yaştaki bir kişiye iş veremeyiz’ dediler” diye konuştu. Yetişkin’in çok disiplinli çalıştığını vurgulayan Pekin, “İşe gelmediği hiç olmamıştır. Haziran sonunda üniversite kapandı. Sonra ekim ayında biz başladık. İzin almış, işe gelmedi. Aradım, hep telefonu kapalıydı. Görüşen arkadaşlara ‘Çalışsam da banka borcuna gidecek’ demiş. Sonra da acı haberi aldık” ifadelerini kullandı. Pekin, yaşadıkları maddi sıkıntının üniversiteden değil kanunlardan kaynaklandığını belirterek “4-C değişsin istedik. Her şey eskisi gibi kaldı. Bu şekilde geçinmek çok zor” dedi.

'KAFA DİNLEYECEĞİM' DEDİ

Gaye Karakaş da Oya Yetişkin ile 2002’den beri arkadaş olduğunu söyleyerek, “Ben onun kardeşlerini öldürdüğüne asla inanmıyorum. Çok yumuşak, naif birisiydi. Herkesin derdine çare olmaya çalışıyordu. Maddi sıkıntı çekiyordu. İhtimal vermedim hiç. Bize, ‘Mersin’e gidip bir süre kafamı dinleyeceğim’ dedi. Yaz tatilinden sonra okula dönmedi. Öğrendik ki hiç gitmemiş. Hiç kimseden de yardım istemezdi. Kardeşlerinin ve kendisini psikolojik destek alması için ön ayak olmaya çalıştım. Kabul etmedi. Cenazenin bize verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

21 icra takibi çıkarılmış

Gazete Duvar’ın haberine göre, Oya Yetişkin hakkında 21 icra dosyası bulunuyor.