Erdoğan’ın “Kirlettik, rezil ettik” açıklamasının ardından dün Ayder Yaylası için kentsel dönüşüm projesi ihalesi yapıldı. Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan Dağıstanlı, “Amaç Ayder’i korumak değil, ranta açmak” dedi

Ayder Yaylası’nı ranta açacaklar

HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” sözlerinden bir gün sonraAyder Yaylası’nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanacak “Kentsel Dönüşüm Projesi” için ihale yapıldı. Yaşam savunucuları yaylaların ranta açılmasına yönelik hamleler yapıldığı uyarısında bulunurken, Ayderliler de yaşananlardan kaygılı.

“Biz Ayder’i kirlettik rezil ettik”
Erdoğan, önceki gün Rize’de Ayder’in kirletilerek rezil edildiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Şu andaki Ayder bizim temsilimiz olamaz. Allah’ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder’i kirlettik rezil ettik. Başkan öyle olur mu, olmaz değil mi? Buralar üzerinde devlet olarak da özellikle duracağız ve özellikle durmak suretiyle Ayder’i bu yapılanmayla değil, kentsel dönüşümle inşallah şanına yakışır bir hale getireceğiz.”

5 farklı yayla modeli!
Beş ayrı koruma kararına rağmen kaçak yapıların yükseldiği Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından uygulanacak “Kentsel Dönüşüm Projesi” için 5 farklı yayla modeli hazırlanıyor. Uygulanacak modelde dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapıların yer alması öngörülüyor.

19 yıldır imar planları hazırlanmadı
Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ’Turizm Merkezi’ ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, ’Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.

Amaçları Ayder’i korumak değil
Erdoğan’ın açıklamalarının samimi olmadığını belirten Karadeniz İsyandadır Platformu’ndan (KİP) Eren Dağıstanlı, şöyle konuştu:

“Burada amaç Ayder’i koruma ve çarpık yapılaşmaya engel olmak değil. Eğer öyle olsaydı, koruma alanı olan yaylada yapılaşmanın önü açılmazdı. Kaçak yapılara göz yumuldu. Çıkar, ihale ve rant ilişkileriyle Ayder bu hale getirildi. Şimdi ise ‘Rezil ettik’ deniliyor. TOKİ ihalesinden ve planından bahsediliyor.”

Turizm tesisine dönüştürecekler
Ayder’in “Ben yaptım oldu” zihniyeti nedeniyle bu hale geldiğine dikkat çeken Dağıstanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi yine aynı zihniyetle yaylanın korunması veya düzenlenmesi mümkün değil. Zaten amaç Ayder’in doğal olarak korunmasını sağlamak, oranın düzenlenmesi değil. Buradaki amaç Ayder’in merkezi ve kitlesel bir turizm tesisine dönüştürülmesi. Yani beterin beteri düşünülüyor şuan. Bunların yanına Katar Emiri’nin yaylalara göz diktiğini, Ayder Yaylası’nın yukarısında bulunan Kavrun Yaylası’nda halka rağmen Yeşil Yol çalışmalarının başladığını da eklememiz gerekiyor.”