Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu, katledilen Şebnem Şirin’in ölümünün ardından Aydın Barosu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Biz artık yeter diyoruz. Aşk cinayeti kavramını reddediyoruz. Vahşeti yumuşatan, cani bir katili romantizmin kıyılarında gösteren hiçbir söylemi kabul etmiyoruz” denildi.

Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu: Aşk cinayeti kavramını reddediyoruz

Yağmur Beril VAROL

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 23 yaşındaki Şebnem Şirin, ayrılmak istediği erkek Furkan Zıbıncı tarafından öldürülmesine bir tepki de Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu’ndan geldi.

Aydın Barosu’nda toplanan kadınlar yaptığı açıklamada, Ocak ayından bugüne dek en az 235 kadının katledildiği vurgulandı. Açıklamada, ‘’İsimler değişti ancak vahşetler değişmedi. İstanbul sözleşmesinin daha iyisi yapılacak söylemlerinden sonra ülkemizde yine yüzlerce kadının şiddete uğramasına ve öldürülmesine şahit olduk. Unutulmamalıdır ki İstanbul Sözleşmesi hala yürürlüktedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, CEDAW ve İstanbul Sözleşmesini imzalamış ve bir takım taahhütler altına girmiştir. Bu taahhütlerin en önemlisi ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsler arası her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasının’ sağlanmasıdır” diye belirtildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ENGELLER, KORUR VE YAŞATIR

Açıklama şöyle devam etti: ‘’Biz tıpkı daha önce olduğu gibi bugün de açıkça belirtiyoruz ki kadın cinayetlerini istatistik olarak görmek, listeler halinde saymak istemiyoruz. Artık her cinayet ve şiddet vakasından sonra birkaç gün konuşulup sonra unutulmasını istemiyoruz. Bu vakalar neticesinde yaşanan toplumsal travmaların sona ermesini istiyoruz. Biliyoruz ki erkek egemen toplum anlayışından vazgeçilmemesi, kadın-erkek eşitliğinin kabul edilmemesi, kadınlar üzerinde tahakküm kurma arzusunun terk edilmemesi ve ‘kadın hak etti’ şeklindeki söylemlerin devam etmesi kadın cinayetlerinin temel nedenidir. Bu kez de Şebnem Şirin’in boğazı kesilerek öldürülmesi ülkemizde kadına yönelik şiddetin geldiği korkunç boyutu gözümüzün önüne sermektedir.”

“Biz artık yeter diyoruz. Aşk cinayeti kavramını reddediyoruz" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Vahşeti yumuşatan, cani bir katili romantizmin kıyılarında gösteren hiçbir söylemi kabul etmiyoruz. Hiçbir kadın cenneti bulmak için bir erkeğin cehennemine katlanmak zorunda değildir. Şebnem Şirin’in davasını sonuna dek takip edeceğimizi, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin sona ermesi için de sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.’’