Aydın’da Efeler, Germencik ve Kuyucak ilçelerinde yapılması planlanan JES’lere karşı verilen ÇED Olumlu kararlarına karşı açılan iptal davaları Aydın 1. İdareme Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 3 dava için görüşleri almasının ardından kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu.

Aydın’da 3 JES projesinin davası görüldü, karar sonra açıklanacak: Zeytin, JES’ten önemli

Aycan KARADAĞ

Aydın son yıllarda jeotermal enerji santrallerine karşı mücadelesini sürdürüyor. Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy köyünde Gürmat Elektrik tarafından kurulması planlanan Sarı Zeybek JES (54 MWe), yine aynı şirket tarafından Germencik ilçesinde planlanan Efe 9 JES (36 MWe) ve Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde Çelikler Termik Elektrik tarafından yapılması istenilen Pamukören JES 5(32 MWe) projeleri için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) Olumlu kararlarına karşı açılan iptal davaları Aydın Adliyesi 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 3 dava için görüşleri almasının ardından kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu.

Davalara; bölge halkı STK’ler, SOL Parti başta olmak üzere siyasi partiler destek verdi.

AYDIN’IN YENİ JES’LERİ TAŞIYACAK MECALİ YOK

Avukat Akın Yakan, mahkemenin kararına göre hareket edeceklerini belirtti. Yakan, “İtirazlarımızı dile getirdik. 3 proje, yapılmak istenen bölgeler başta olmak üzere tüm Aydın’a zarar verecek. Bölge halkı bu 3 projenin iptal edilmesini istiyor. Tüm hukuki yönlerini ifade ettik. Gerekçelerimizi tekrar sunduk. Bilirkişi raporları, projelerin bölgelere zarar verdiği ve iptal edilmesi gerektiğini belirtiyor. Aydın’ın yeni JES’leri taşıyacak mecali yok” diye konuştu.

KIZILCAKÖY’DEKİ DİRENİŞ SEMBOL OLDU

Kızılcaköy’de kurulmak istenen JES projesi için bölgede yaşayan köylüler 2018 yılından beri mücadele ediyor. Köylülerin direnişi tüm ülkede büyük ses getirirken, direniş koronavirüs salgını sebebiyle sonlandırılmıştı. Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Yasin Toker de, mücadeleye devam edeceklerini söyleyerek, “Mahkemenin kararı önemli. Bizler doğamızı korumaya devam edeceğiz. Bu topraklar bize atalarımızdan kaldı. Biz de çocuklarımıza bırakacağız. Biz bu toprakları korumak için dayak bile yedik. O yüzden bu toprakları ne pahasına olursa olsun korumaya devam edeceğiz. Zeytin, JES’ten önemli” şeklinde konuştu.

JES’LER GERMECİK’İ ELE GEÇİRDİ

İl genelinde bulunan 29 JES’in 17’si Germencik ilçesinde bulunuyor. Bölge halkı bu projelere karşı mücadele ederek yeni projelerin yapılmasına engel oluyor. İncirde dünyanın en büyük üretim havzalarının bulunduğu Germencik’te JES’ler yüzünden incir büyük tehlike altında. Öte yandan bölgede yaşayan yurttaşlar insan sağlığının olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Germencik Çevre ve Doğa Denek sekreteri Mehmet Güngör, “Bölgemiz de JES’ten geçilmiyor. JES’ler sadece elektrik enerjisi için kullanılıyor. Bu anlamda bölgeye ciddi zarar veriyor. Kuraklık bölgemiz için büyük sorun. Bu yüzden bölgeye zarar veren projeler değil, bölgeye faydalı projeler olmalı. Davadan da olumlu bir karar çıkacağını düşünüyoruz” dedi.

ARTIK YETER

Pamukören köyünde ise 8 tane jeotermal santrali bulunuyor. Köylüler, 9’uncu santralin köyü bitireceğini söylüyor. Köylülerden Ziya Topçu, “Köyümüzde kokudan duramıyoruz. Bölgede yaşayanların sağlık sorunları arttı. Köyde herkesin kan değerleri yüksek çıkıyor. Uzmanlar bunun sebebinin ise hava kirliliği olduğunu söylüyor. 12 yıldır bu santrallerle uğraşıyoruz. Burada herkes çiftçi. Tarımsal ürünlerde verimlilik düştü. Artık yeter. Köyümüzde santral istemiyoruz” ifadelerini kullandı.