Bamya üreticileri, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar ve girdi maliyetlerinin artması sebebiyle yol kapattı. Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, üreticilerin haklı olduğunu ve çözümün kooperatiflerde olduğunu söyledi

Aydın'da bamya üreticileri eylemde: Yol kapatıp eylem yaptılar

BERKAY SAĞOL

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Şenköy Mahallesi’nde çiftçiler eylem yaptı. Yaşadıkları ekonomik dar boğaz nedeniyle isyan eden çiftçiler yol kapattı. Girdi maliyetlerinin artması ve yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle seslerini duyurmak isteyen bamya üreticileri bamyaları yola döktü.

Artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduklarını belirten çiftçiler seslerini duyurmak için yaptıkları eylemde yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Fabrikaların sürekli fiyat düşürdüğünü belirten çiftçiler, Bamyanın fiyatının son olarak da 4 TL’ye kadar düştüğünü ve bu fiyatla, para kazanmalarının mümkün olmadığını, sürekli zarar ettiklerini ve mağdur olduklarını belirttiler. Bamya üreticilerinin eylemi üzerine jandarma ekiplerinin bölgeye geldiği öğrenildi.

ÜRETİCİLERİN SORUNLARI KOOPERATİFLERLE ÇÖZÜLECEKTİR

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış BirGün’e yaptığı açıklamada, üreticilerin haklı olduğunu ve çözümün kooperatifler olduğunu belirterek, “Üretici ürettiği sebzelerin ve meyvelerin karşılığını alamıyor. Özellikle bamyanın sulaması da toplaması da çok zor ve maliyetli bir iştir. Toptancılar bamyaları üreticiden 4 TL’ye alıyor. Pazarda ise aynı bamya 12 TL’ye satılıyor. Bamya üreticileri de bugün haklı olarak bir eylem yaptı. Bamyaları yola dökerek bu tepkilerini göstermeleri de son derece doğru. Aracıları ortadan kaldırmadığımız sürece bamyada, sebzelerde, meyvelerde bu sorunlar yaşanmaya devam edecektir. Kooperatiflerin kurulması şart. Üreticiler, ürünlerini direkt olarak halkla buluşturmalı. Üreticinin sorunları ancak bu şekilde çözülecektir” diye konuştu.

aydin-da-bamya-ureticileri-eylemde-yol-kapatip-eylem-yaptilar-758178-1.