Aydın’da çiftçilere koyun desteği
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Nesli yok olmak üzereyken dünya üzerindeki son sürüsü Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınan Çine Çaparı koyunları çoğaltıldı ve dağıtımına başlandı. Aydın yöresinin kalan son yağlı kuyruklu koyunu olan Çine Çaparı koyunlarını uygun şartları sağlayarak teslim alan kadınlar memnuniyetlerini ifade ettiler. Diğer taraftan, uzun yıllardır yapıldığı gibi sürülerini büyütmek ve verimi yüksek sakız ırkına evriltmek isteyen üreticilere de sakız koçlarından hibe ediliyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Barış Altıntaş, “Bu destekle aile ekonomilerine katkı anlamında yararlı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu proje, Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun tarımla ilgili çok ciddi projelerinden bir tanesi. Biz bu nesli koruma altına almanın yanı sıra çok zor durumda yaşayan vatandaşlarımıza da destek olmanın gayesi içerisindeyiz. Çine Çaparı bunun tek bir örneği. Vatandaşlarımızın neye ihtiyaçları varsa her zaman yanlarındayız” dedi. Çine Çaparı hibesinden yararlanan Koçarlı’nın Kızılcabölük Mahallesi’nden Selcan Moran duygularını, “Kadınlara bir girişim sağladığı için çok memnun kaldık. Çok heyecanlıyım, bu yolda ilerleyip kendimi geliştirmek isterim. Kadınların her alanda kendilerini ilerletmelerini isterim. Buna ben de dâhilim. Güzel bir şekilde yol kat edeceğiz” sözleriyle ifade etti.

20 yıldan fazla bir süredir koyunculuk yaptığını belirten Bozdoğan’ın Yeşilçam Mahallesi’nden Filiz Cezaroğlu, “40 kadar koyunum var, hepsi kırma. Onları çoğaltmam ve sakız ırkına dönüştürmem için Özlem Hanım koç gönderdi. Artık Sakız Koyununa dönmeyi düşünüyoruz. Sakız koyununun süt ve yavru verimi yüksek. Hayvancılık üzerinden geçimimizi sağlıyoruz. Koyunlarımın sütünden yararlanıyorum, peynir yapıp satıp kazancımı sağlıyorum. Bundan sonra daha da verimli olacağını düşünüyoruz. Bu koç desteklemesi bizim için daha iyi olacak” şeklinde konuştu.

Buharkent’in Kızıldere Mahallesi’nden Serpil Tunç ise “İlk defa koyunculuk yapacağım, inşallah iyi olur. Kendi ayaklarımın üzerinde güçlü bir kadın olmak için koyunculuğa başlayacağım. Başvuruya gittiğimizde Çine Çaparı ile ilgili bilgi verdiler. Çoğaltmayı düşünüyorum. Çoğalttığımda nesli tükenmek üzere olan bir ırkı satıp da bitirmek istemem” dedi.