Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular mahallelerinde Jeotermal Santralı’na (JES) kurmak için çalışma yapan Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) adlı şirketin ÇED süreci tamamlamadan başlattığı projeye engel olduğu iddiası ile köylülere dava açıldı.

Aydın'da jeotermale karşı doğayı savunanlara dava açıldı


AYCAN KARADAĞ

Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular mahallelerinde Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) tarafından açılmak istenen Jeotermal Santrali’ne (JES) karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

Jeotermal şirketi, 4 Nisan’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan, bölgede bir jeotermal kuyusu açmak üzere çalışma başlatmış, bölge halkı büyük tepki göstererek çalışmayı durdurmuştu. Yaşanan gelişme sonrasında şirket, çalışmalarına engel olduğu iddiası ile AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Köşk Cevre Platformu Başkanı Mustafa Kaçar ve dört köylü hakkında dava açıldı.

Aydın 1.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada gerekçe olarak; basit yaralama, mala zarar verme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali olarak gösterildi. Duruşmanın 17 Aralık 2020 tarihinde olacağı duyuruldu.

AYÇEP davayı kabul etmediklerini belirterek, “Esas suçlu olanlar, yasadışı şekilde halkın temel haklarını yok sayanlardır. Her türlü şantaj, tehdit ve rüşvet teklif eden şirketi ve şirketin haklarını olunca susan, halkı unutan yöneticileri bugün yeniden toplum önümde kendini göstermektedir. Anlaşılmalıdır ki Aydın’ın yiğit insanları tüm oyunları bozacak geçmiş kültürüne sahiptir. Unutulmasın ki çevre mücadelesi ikinci bir kurtuluş destanıdır. Ve biz Aydın’ın efe yürekli kadını, çocuğu ve insanları olarak tüm yasal haklarımız kapsamında yaşamın ve Aydın yok olmasına izin vermeyeceğiz. Bu adaletsizliğe karşı tüm meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Hükmü uyarınca mücadelemizi devam ettireceğimizi herkese duyurur, desteklerinizi bekleriz” açıklamasında bulundu.