Bir taraftan doğrudan alımlarla kooperatifleri destekleyen Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan ihtiyaç sahibi aileleri ve zor durumda olan üreticileri unutmayarak onlara da destek çıkıyor.

Aydın’da örnek bir yerel kalkınma projesi

Hayata geçirdiği tarım ve hayvancılık projeleriyle Aydınlı çiftçilerin ve tüketicinin yüzünü güldüren Aydın Büyükşehir Belediyesi örnek projeler geliştirmeye devam ediyor. Bir taraftan doğrudan alımlarla, teçhizat desteğiyle ve yeni pazarlar açarak kooperatifleri destekleyen Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan ihtiyaç sahibi aileleri ve zor durumda olan üreticileri unutmayarak onlara da destek çıkıyor. Büyükşehir Belediyesi tarım ve hayvancılıkta uyguladığı projelerle Türkiye'nin aydınlık yüzü olmayı sürdürüyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli projelerinden olan ve 2015 yılında yapılan 5 milyon liralık yatırımla modern bir üretim tesisi haline gelen Halk Ege Et, uygulanan politikalarla hem üretici hem de tüketici memnuniyetini artırarak örnek bir yerel kalkınma modeline dönüştü. Aydın genelinde ve İzmir'de 13 şubesiyle vatandaşları sağlıklı, ekonomik, kaliteli ve güvenilir yerli etle buluşturan Halk Ege Et, bölgede yıldız gibi parlıyor.

Yakaladığı başarıyı hem canlı hayvan alımı hem de et satış süreçlerindeki aracıları ortadan kaldırarak sağlayan Halk Ege Et, böylelikle üreticiden hayvanını ederinde alırken, tüketiciye de daha hesaplı ürün sağlayabiliyor. Aracılar aradan çıkarıldığı ve üreticinin hayvanı ederinde alındığı için yerli üreticiye de ciddi bir destek sağlanmış oluyor. Her yıl yüzlerce üreticinin hayvanı değerlendirilirken tüketicilerin sofralarına da sağlıklı ve uygun fiyatlı ürünlerin ulaşması sağlanıyor.

2015'TEN BU YANA YERLİ ÜRETİMİN ÖNCÜSÜYÜZ

Aydın genelinde ve İzmir Buca'da 13 şubeyle hizmet veren Halk Ege Et marketlerinde, Aydın başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından kooperatiflerin ürünlerine yer veriliyor. Böylelikle kooperatifçilik desteklenirken özellikle kadın kooperatiflerine verilen destekle kadınların üretimin içinde daha fazla yer almaları sağlanıyor. Kadın üreticiler kendilerine sağlanan bu yeni satış imkânlarından dolayı memnuniyetlerini ifade ederken bu yıl Halk Ege Et marketlerinde mevsimlik sebze satışına da başlandı. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin seralarında Ata Tohumları'ndan üretilen doğal sebzeler bu yıl ilk kez Halk Ege Et reyonlarında kendilerine yer buldu.

SÜT SOĞUTMA TANKIYLA SÜTÜN KALİTESİ DE ARTTI

Marketlerde yerel üreticileri desteklemek için her gün satışı yapılan tonlarca et ve et ürününün yanında günlük çiğ süt de tüketiciyle buluşturuluyor. Böylelikle Aydınlı kooperatiflerin günlük sütlerine yer verilerek bu üreticilerin de desteklemesi yapılıyor. Kooperatiflere hibe edilen süt soğutma tankları ile çiftçiler sütlerini daha sağlıklı koşullarda uzun süre saklayabiliyor. Böylelikle sütün kalitesi korunurken üreticiler sütlerini değerinde satabiliyor.

HAYVANCILIK PROJELERİ TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsalda yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşların aile ekonomilerine katkı amaçlı gerçekleştirilen "Aile Tipi Koyunculuk Projesi" tüm hızıyla sürdürülüyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Koçarlı'daki çiftliğinde yetiştirilen sakız koyunlarından ihtiyaç sahibi ailelere ve üreticilere verimi yüksek binlerce sakız koyunu ve sakız koçu hibe edildi.

Nesli yok olma tehlikesi altındaki Aydın yöresinin koyunu olan Çine çaparı, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alınırken, yetiştirilen Çine çaparı koyunları da sakız koyunlarında olduğu gibi Aydınlı ihtiyaç sahibi üretici ailelere hibe edilecek.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin bir diğer hayvancılık projesi olan keçicilik projesindeyse özenle seçilerek yetiştirilmeye ve çoğaltılmaya başlanan honamlı keçileri yine kadınlar başta olmak üzere Aydınlı ihtiyaç sahibi üretici ailelere hibe edilecek.

KOOPERATİFLER HER NOKTADA DESTEKLENİYOR

Aydın'da tarımı ve hayvancılığı geliştirmek için çiftçilere her türlü desteği veren Aydın Büyükşehir Belediyesi, kooperatifleri de destekleyerek üreticilerin örgütlü ve daha güçlü olmalarına yardımcı oluyor. Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere ve kooperatiflere gerek doğrudan alımlarla, gerekse de yeni pazar alanları açarak ve teçhizat hibeleriyle destek oluyor.

Aydın'daki cadde ve bulvarları süsleyen çiçekleri Çine Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden temin eden Büyükşehir Belediyesi, böylelikle büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan çiçek üreticilerine doğrudan destek vermiş oluyor. Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden satın alınan bu çiçekler ise kent peyzajında kullanılıyor.

ÜRETİCİDEN ALIM DESTEĞİ

Geçen yıllarda patates, nar, portakal, erik üreticilerine doğrudan alım desteği vererek bu ürünleri Aydınlı ihtiyaç sahibi ailelere dağıtan Aydın Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da çilek ve bamya üreticisine destek oldu. Piyasası düştüğü için üreticinin elinde kalan çilekler ve bamyalar Büyükşehir Belediyesi tarafından ederinde satın alınarak Aydınlı ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı.

BAŞKAN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: ÜRETİCİMİZE DESTEĞİMİZ ARTMAYA DEVAM EDECEKaydin-da-ornek-bir-yerel-kalkinma-projesi-764781-1.

Aydın'ı tarım ve hayvancılıkta her daim ön planda tutmaya devam edeceklerinin altını çizen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yerli üretimi desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Yerli üretim ve kooperatif ürünlerinin tüketicilerle buluşturulduğu Halk Ege Et'i öncelikle bir bölge markası olarak konumlandırdıklarını belirten Başkan Çerçioğlu tarım ve hayvancılık kenti Aydın'da bu iki sektöre verilen desteği artırarak devam edeceklerini vurguladı.

Başkan Çerçioğlu, "Bizler kendi üreticimizin, çiftçilerimizin desteklenmesi taraftarıyız. Bizim amacımız hem üreticinin hem de tüketicinin aynı anda kazanmasını sağlamak. Aydınlı ve İzmirli tüketiciler Türkiye'nin en ekonomik, sağlıklı, kaliteli ve yerli etini tüketiyor. Bizce Türkiye'de et ithalatının önüne geçmek için yerel yönetimler de ellerini taşın altına koymalı. Ayrıca özellikle kadın kooperatiflerinin ürünlerine marketlerimizde yer vererek üretici kadınlarımızı da desteklemeliyiz. Bizler bu yıldan itibaren, belli bir yaşın üzerindeki insanlarımızın aromasını ve tadını akıllarından çıkaramadıkları Ata Tohumlarından elde edilen doğal sebzelere marketlerimizde yer vermeye başladık. Çiftçi dostu kent Aydın olarak çiftçimizin üretim gücünü arttırmak için var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.