Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde Turcas Kuyucak şirketin açmak istediği JES kuyusuna karşı köylüler nöbet tutuyor. Şirketin ise bahçede bulunan zeytin ağaçlarını kimyasal madde dökerek kuruttuğu öğrenildi

Aydın’da şirket ağaçları asitle kurutmuş

BERKAY SAĞOL

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde Turcas Kuyucak şirketin açmak istediği JES kuyusuna karşı köylüler nöbet tutuyor. Şirketin ise bahçede bulunan zeytin ağaçlarını kimyasal madde dökerek kuruttuğu öğrenildi.

Turcas Kuyucak Jeotermal A.Ş, köye 35 metre uzaklıkta bulunan köy deresi bitişiğindeki zeytin bahçesi içine jeotermal enerji santrali yapmak için zeytin ağaçlarını keserek çalışmalara başladı.

Değirmendere köylüleri günlerdir evlerine 35 metre uzaklıkta, zeytinlik alanda yapılmak istenen JES kuyusuna karşı direniyor. Köylüler ise gece gündüz alanın çevresinde ayrılmayarak nöbet tutuyorlar. Jandarmanın köylülerin önüne barikat kurarak şirketin alanda çalışmasına yardımcı olduğu öğrenildi.

ŞİRKET AĞAÇLARI ASİT DÖKEREK KURUTMUŞ

Değirmendere’deki süren direnişi BirGün’e anlatan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili köylülerin en meşru ve anayasal hakkını kullandığını kaydetti. Şirketin bahçede bulunan zeytin ağaçlarını kimyasal madde dökerek kuruttuğunu tespit ettiklerini belirten Vergili, “Değirmendere mevkiinde JES kuyusu açılmak isteniyor ancak şirket bunun için gerekli olan hiçbir yasal süreci tamamlamamış. Yani ÇED raporuyla ilgili halk bilgilendirilmemiş, toplantı yapılmamış. Sağdan soldan toplayarak bir belge hazırlamışlar bununla zeytin bahçesine kuyu açmak istiyorlar. Tamamen hukuksuz bir uygulama” dedi.

Şirketin çalışmalarına hala devam ettiğini vurgulayan Vergili, “İlk olarak JES kuyusu için yasal olan uzaklık en yakın yerleşim yerine en az 1 kilometre olmak zorunda. Burada yerleşim yerine yani köye 35 metre. İkinci olarak Değirmendere toprağı 1.derece verimli tarım toprağı. Bu toprakları zehirleyecekler zaten JES kuyusunu açmak için şirket zeytin ağaçlarına kimyasal döküp kurutmuş kalanını da kesecekler. Üçüncü olarak da açmayı planladıkları kuyu derenin kenarında, yani temiz suyu da kirletecekler. Köy halkı dava açacak. Çadırda kurdular alanda nöbet tutuyorlar. Bizde AYÇEP olarak köy halkının sonuna kadar yanında olacağız” şeklinde konuştu.