Aydın Emek ve Demokrasi Platformu: Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum istemiyoruz

BirGün/EGE

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, AKP Genel Başkanı Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevine, 2015 seçimlerinde İstanbul’dan AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’yu layık gördüğünü belirtti.

Eğitim Sen Aydın Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, “Belirtmek isteriz ki, söz konusu rektör tercihleri, üniversiteler açısından buzdağının sadece görünen yüzüdür. Akademi uzun süredir hukuksuz ihraçlarla, emekliye zorlama pratikleriyle çoraklaştırılmıştır. Bünyesinden atamadıkları üzerinde de, yoğun baskı ve denetim mekanizmalarını devreye sokmaktadır. İktidar partisi üniversitelerdeki kontrol ve denetim seviyesini, kadrolaşma politikasını öyle bir düzeye getirmiştir ki üniversiteler için varlık nedenleri olan bilim, sanat ve felsefe üretmek ya da hakikati aramak oldukça zordur” dedi.

Özdemir, şunları söyledi:

“Türkiye üniversiteleri AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur! Rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceğimizi biliyoruz. Akademisyeni, öğrencisi, idari ve teknik personeli ve taşeron işçisiyle üniversite bileşenlerinin demokratik talepler etrafında yan yana gelmesinin umudu nasıl çoğalttığını görüyoruz. Umudumuz arttıkça, korkuya hükmettiğini sananların iktidarlarını yitirme korkularına da daha fazla tanık oluyoruz. Bu nedenle herkesi atanan kayyumu kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya çağırıyor, insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesine destek olmaya davet ediyoruz.”