Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, Aydın Büyükşehir, Efeler ve Germencik Belediyeleri’nde güvenlik soruşturmaları nedeniyle işten çıkartılan işçilerin geri işe alınmalarını istedi.

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu: İşten çıkartılan emekçiler geri alınsın

BirGün/EGE

Eğitim-Sen Aydın Şube binasında bugün düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, platform adına yaptığı açıklamada, işten çıkarmaların asılsız, mesnetsiz, hukuki anlamda karşılığı olmayan gerekçelerle, haksız ve hukuksuz bir şekilde yapıldığını söyledi.

Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmaları gerekçe yapılarak işten çıkarmaların kabul edilemeyeceğini kaydeden Özdemir, işten çıkarılan emekçilerin derhal işe geri alınması gerektiğini bildirdi.

Özdemir, şunları söyledi:

“Siyasi iktidar, toplumu bir bütün olarak teslim almak için baskıcı, otoriter ve anti demokratik uygulamalarına hız kesmeden devam etmektedir. Engel olarak gördüğü tüm kişi ve kurumları etkisiz hale getirmek ve 'bertaraf' etmek için her türlü yollara başvurmaktadır. 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması' bu yollardan sadece biridir. Siyasi iktidar bu yolla onlar gibi olmayan, düşünmeyen, muhalif olan kim varsa sindirmeye, teslim almaya, hizaya getirmeye çalışmaktadır. OHAL süresince yüz binlerce insan haksız ve hukuksuz bir şekilde gece yarıları çıkarılan KHK’lerle mesleklerinden, işlerinden ihraç edilmişlerdir. Yaklaşık beş yıldır hak arama ve hukuk mücadeleleri devam etmektedir.”

EMEKÇİLER İŞE GERİ ALINMALI

Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması fişlemeleri de olağan hale getirdiğinden muhalif olsun ya da olmasın tüm vatandaşlarımızın Kişisel Verilerin Korunması başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerini tehdit etmektedir. Nitekim mahkemelerin beraat kararı verdiği, savcıların takipsizlikle sonuçlandırdığı dosyaların dahi güvenlik soruşturmalarına konu edindiği, nasıl ve hangi kriterlerle hazırlandığı bilinmeyen, itiraz edilemeyen istihbarat raporlarının esas alındığı uygulama nedeniyle sonuçları ağır olan mağduriyetlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Dolaysıyla yetkililere çağrımızdır! Yargı kararlarını işinize geldiği gibi uygulamaktan ya da uygulamamaktan vazgeçmeye, hukuk devleti kurullarına ve demokratik ülke değerlerine uygun uygulamaların hayata geçirilmesini, hukuksuz bir şekilde, hukukça uygun olmayan yollarla elde edilen bilgiler ve belgeler, bunlara dayanılarak hazırlanan raporların ve yazılan yazıların geri çekilmesini, bu yazılar gerekçe göstererek emekçileri işten çıkaran kurumların da bir an önce emekçileri işe almalarını talep ediyoruz.”