Yazar Aydın İleri anısına Bergama’da "Çocuk Kitapları Şenliği" düzenleniyor. Şenliğin organizatörlerinden Mehmet Gönenç, "Aydın’ı anmanın en iyi yolunun çocukları kitaplarla buluşturmak" olduğunu söylüyor.

Aydın İleri anısına çocuklara şenlik
Fotoğraf: Depo Photos

Berkay SAĞOL

İzmir’in ilçesinde Bergama’da Çocuk Kitapları Şenliği bugün başlıyor. Etkinlik, Geçen yıl koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren araştırmacı-yazar Aydın İleri anısına düzenleniyor. İleri’nin hayatını kaybetmesinin birinci yılı anısına bugün düzenlenecek olan şenlik üç gün sürecek.

Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı’nda yapılacak olan şenlikte kitap takasından, söyleşilere çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek. Şenlikte minik okurlar sevdiği yazarlarla tanışıp kitaplarını imzalatma şansı bulacak.

Şenliği düzenleyen kişiler arasında yer alan eski Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Aydın İleri ile beraber Bergama Belediyesi’nde çalışırken biz yer yıl böyle kitap şenliği yapıyorduk. Aydın organize ediyordu. Bergama Belediyesi daha sonra bunu devam ettirmedi. Biz bu yıl hem Aydın’ın anısını yaşatmak istedik hem de böyle etkinliklerin yalnızca yerel yönetimin değil, buradaki demokrasi gönüllüleri ve Aydın’ın dostları tarafından sürdürülebileceğini göstermek istedik. Aydın’ı en güzel anma yolunun çocukları kitapların etrafında bir araya toplamanın olduğunu düşündük. Bu Aydın’a verilebilecek en güzel hediye” dedi.

Aydın İleri’nin kitabı ve okumayı çocuklara sevdirmek için çaba gösterdiğini dile getiren Gönenç, “İnanıyorum ki Aydın sayesinde birçok çocuk kitaplarla dost oldu. Bizde onun anısını bu şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz. Şenlik kapsamında imza günleri yapacağız. Çocuklar yazarlarla buluşacak. Bergama’daki tiyatrocu arkadaşların katılımıyla masal anlatımı yapılacak. Bir kitap takas şenliğimiz olacak. Burada çocuklar sadece parayla değil, okudukları kitapları da arkadaşlarıyla takas edecek. Böylece çocuklara bir paylaşım ve dayanışma duyarlılığı da aşılamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

aydin-ileri-anisina-cocuklara-senlik-1115942-1.

***

Aydın İleri kimdir?

Türk Kütüphaneciler Derneği eski Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, çok sayıda STK’da gönüllü olarak çalıştı. Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Çocuk Müzeleri Derneği üyesi İleri, aynı zamanda SOL Parti İstanbul İl Örgütü Üyesiydi.