Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde, Çelikler Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait jeotermal akışkan borusunun patladığı öğrenildi.

Aydın Kuyucak’ta JES patlaması

AYCAN KARADAĞ

Aydın'ın Kuyucak ilçesi Pamukören- Değirmendere köyünde, Çelikler Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait jeotermal akışkan borusu patladı. Bölgede pek çok taşınmazın kaynak, ağır metallerle yüklü jeotermal sıvı altında kaldığı belirtildi. Birkaç yıl önce de aynı yerde boru patlamış, yüzlerce incir ve zeytin ağacı kurumuştu.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Aydın’ın Efeler İlçesi’ne bağlı Yılmazköy mahallesinde Ken Kipaş Elektrik Üretim A.Ş adlı jeotermal firması da sondaj çalışması yaparken sıcak su patlaması meydana gelmişti.

Konu hakkında açıklama yapan Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, “Şu anda patlama kapatıldı. Milletin evinin üstünde, şehirlerin kanalizasyon sistemlerini kullanıyorlar. Bunlar yüzeyde döşedikleri borulara işlem yapıyorlar. Bunlar acımasız şirketler. Burada yeni bir JES için ÇED toplantısına hak mücadele ederek izin vermedi. Dava süreci devam ediyor. Yasal süreç bitene kadar hiçbir şey yapmamaları lazım. Kurallara uymaları gerekiyor. Uymayınca bunlar oluyor. Artık yeni jeotermaller yapılmaması gerekiyor. Hatta mevcutlarda kapanması lazım. Ya da kamu işletmesi lazım. Bunları bölge halkına faydaları yok. Her gün ölüme davetiye çıkartıyorlar. Yasaları halkı tanımıyorlar” diye konuştu.