Covid-19 pandemisinde 19’uncu ay geride kalırken Aydın Tabip Odası sağlık emekçilerinin talepleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Covid-19’un meslek hastalığı sayılması gerektiği ve her yıla 120 gün yıpranma payı istendiği belirtildi.

Aydın Tabip Odası: Covid-19 meslek hastalığı sayılsın

Geysu MALAY

Aydın Tabip Odası, pandeminin 19’uncu ayını geride bıraktığımız bu günlerde, salgının tüm yükünü sırtlanan sağlık çalışanları için yazılı bir açıklama yaptı. Oda tarafından yapılan açıklamada, “19 aydır ölüyoruz, hastalanıyoruz. Zamanında ve etkili bir önlem almayanlar, bilime sırtını dönenler, şeffaf davranmayalar ve verileri değiştirenler yüzünden gün be gün tükeniyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Pandemi sürecinin tüm yükünün sağlık emekçilerinin üzerlerine yıkıldığı belirtilen açıklamada, “Sağlık çalışanlarına yalnızca kahramanlık güzellemeleri, balkonlardan alkışlar, hakkınızı ödeyemeyiz gibi teselliler düştü ve bu duygusal yüke maruz bırakıldılar. Hâlbuki ‘kahramanlar’ bu süreçte nitelikli bir maskeye dahi ulaşamadı. İzin, istifa, emeklilik ve rapor haklarımız hukuksuzca engellendi. Birer birer hastalanmaya, arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık” denildi.

Bugüne kadar 484 sağlık çalışanının hayatını kaybettiği dile getirilen açıklamada, “Birçok ülkede Covid-19 meslek hastalığı sayılırken bizim ülkemizde hala daha yasal düzenlemesi yapılmadı. Covid-19 meslek hastalığı yasası çıkarılmasını talep ediyoruz. Tüm sağlık çalışanlarına Türkiye’de ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren, pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı ve fiili hizmet süresi zammı istiyoruz” şeklinde talepler dile getirildi.

Aydın Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, 23 Kasım’da İstanbul’dan başlayacak olan Beyaz Yürüyüş’ün ardından 27 Kasım’da Ankara’da ülkenin dört bir yanından gelen hekimler ve sağlık emekçileri ile Beyaz Forumda buluşacaklarını ve taleplerinin kabul edilmemesi halinde forumda alınacak kararlar ile mücadelenin büyüyeceği belirtildi.