Aydın Tabip Odası, kentte 400’e yakın sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirtirken, yoğun bakımların yüzde 70’inin dolduğunu açıklandı.

Aydın Tabip Odası: Kentte yoğun bakımların yüzde 70'i dolu

BİRGÜN EGE

Covid-19 salgınında vakalar artmaya devam ediyor. Aydın Tabip Odası, yaptığı yazılı açıklamada, 30 Kasım tarihi itibariyle kentte 400’e yakın sağlık çalışanının enfekte olduğunu belirtirken, yoğun bakımların yüzde 70’inin de dolduğunu açıklandı.

Ölen kişi sayısında rekor seviyesine ulaşıldığı ifade edilen açıklamada, “Eğer salgının hızı kesilmezse korkarız ki sağlık sistemi tıkanacak, ölüm sayıları artacaktır. Salgının hızını iki şey azaltabilir; biri aşı, diğeri de bulaş zincirini kırmak. Bulaş zincirini kırabilmek için en az iki haftalık tam kapanmanın uygun olacağı kanaatindeyiz” denildi.

Açıklamada, Aydın Tabip Odası olarak, Aydın İl Sağlık Müdürü ile yaptıkları toplantıda ise şu taleplerde bulunduklarını dile getirdi:

“Aşılanmada sağlık personeline öncelik tanınması; kronik hastalığı olan ve hamile olan sağlık personelinin çalışma şartlarının düzenlenmesi; esnek mesainin uygulanabilirliği; karantina raporlarının düzenlenmesinin gerekliliği çünkü; bu raporların aile hekimlerinin iş yükünü fazlasıyla arttırarak, neredeyse başka sağlık hizmeti veremeyecek duruma getirmesinin ve aksamaların ortaya çıkmasının önüne geçilmesi gerekliliği; İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantılarına tabip odamızın da katılması talebimizi, vaka sayılarını da içeren sağlıklı verilerin paylaşılmasını; durum bu boyuttayken, kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması şeklindeydi.”

50 YATAK KAPASİTELİ YOĞUN BAKIM DESTEĞİ YAPILMIŞTIR

Açıklamada İl Sağlık Müdürü’nün ilettikleri ise şu şekilde belirtildi:

“Grip aşısı, isteyen tüm sağlık personeline öncelikli olarak yapılacaktır. Kronik hastalığı bulunan sağlık çalışanları, yönetmeliğe uygun çalıştırılmaktadır; anlık çıkan sorunlar yerelde çözülmektedir. Sağlık personeli için esnek mesai maalesef uygulanamamaktadır. Vaka sayıları Sağlık Bakanlığımızın tarafından açıklanmaktadır. Karantina raporlarının filyasyon ekiplerince düzenlenmesi, filyasyon ekiplerinin sayılarının yetersiz olması ve iş yüklerinin fazla olması nedeniyle mümkün olamamaktadır. Hastanelerimize 50 yatak kapasiteli yoğun bakım desteği yapılmıştır. Test merkezlerinin arttırılması, lojistik olarak şu an için mümkün değildir. Sürecin başında bazı sorunlar yaşansa da, kişisel koruyucu ekipman sıkıntısı yaşanmamakta; Devlet Malzeme Ofisi tarafından temin edilip ilimize gönderilmektedir. İl Hıfzısıhha Kurullarının toplanması valimizin yetkisindedir. Kimlerin toplantıya katılacağı valilikçe belirlenmektedir. Aydın Tabip Odası olarak, pandemi sürecinin yönetiminde, elimizden gelen her türlü destek ve katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu belirterek toplantımızı sonlandırdık.”