Aydın Tabip Odası 17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü’yle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, sağlıkta artan baskı ve şiddete karşı mücadelenin devam ettiği vurgulandı.

Aydın Tabip Odası: Sağlık ortamı şiddet sarmalında

MEHMET KAÇMAZ

Aydın Tabip Odası, 9 yıl önce hasta yakını tarafından katledilen Doktor Ersin Arslan’ı andı. Arslan’ın katledilişinin ardından Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü ilan edilen 17 Nisan öncesinde yapılan açıklamada, iktidarın şiddeti engellemek yerine şiddet ortamını yarattığı belirtildi.

Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Hümeyra Durdu, Covid-19 sürecinin yönetilememesi sağlık alanını şiddet de dahil olmak üzere daha da kötüleştirdiğini dile getirdi.

Durdu, “Meslektaşlarımızı hem pandemi koşulları hem de giderek artan şiddet ortamında kaybediyoruz ve artık hiçbir arkadaşımızı kaybetmeye tahammülümüz kalmadı. Sadece fiziksel değil, psikolojik ve sözel şiddet artarak devam etmektedir. Daha birkaç gün önce Osmaniye’de bir kamu görevlisinin, bir Cumhuriyet savcısının, kurallara uymadan keyfi taleplerini yerine getirmek istemediği için bir meslektaşımızın ters kelepçeyle gözaltına alınmak istenmesi, karakola ifadeye götürülmesi, her gün yaşadığımız şiddetin sadece bir örneğidir. Kamu gücünü kişisel hırsları için hoyratça kullanan ve suç işleyen Cumhuriyet savcısını kınıyor ve şiddete uğrayan meslektaşımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

Daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Durdu, “Meclis'ten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizdir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Bu bağlamda Covid-19 sürecinde sağlık emekçilerine dönük daha da yoğunlaşan, kanıksanan ve meşrulaştırılan fiziksel, sözel ve psikolojik şiddete hep birlikte ve en gür sesimizle karşı çıktığımızı belirtiyoruz. Dr. Ersin Arslan şahsında kaybettiğimiz arkadaşlarımızı saygı ve minnetle andığımız bu günde iktidarı, sağlıkta şiddeti kışkırtacak, koruyacak söylem ve politikalardan vazgeçmeye ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarmak için TTB’nin talep ve önerilerini dinlemeye davet ediyoruz” diye konuştu.