Aydınlı kadınlar: İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atmayacağız

BİRGÜN EGE

İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin ardından kadınlar, ülkenin dört bir yanında isyanını sürdürüyor. Aydın Kadın Dayanışma Platformu, İstanbul Sözleşmesinin tek taraflı olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından feshedilmesi sonrasında Aydın Kent Meydanı’nda açıklama yaptı.

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Didem Tapan, “Kararın açıklanmasından sonra, zaten kanayan bir yara olan kadın cinayetlerinin ivme kazanarak arttığını üzülerek görmekteyiz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği temelinde bir trajedidir kadın cinayetleri. Artık bir ‘cinskırım’ haline gelmiştir. Şiddetin hedefindeki her bireyin korunması, temel hak ve özgürlüklerinin savunulması, sosyal devletin yükümlülüğüdür” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin yaşatacağını söyleyen Tapan, “Sözleşme, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik ev içi şiddeti, taciz amaçlı takibi, çocuk yaşta erken ve zorla evlilikleri, tabi ki taciz ve tecavüzü suç sayar. Cinsiyet eşitsizliğine yol açan toplumsal tutum ve davranışları değiştirerek şiddeti önlemeyi amaçlar. Şiddet riski olan kadınların korunması gerektiğine odaklanır. Şiddete uğrayan kadın, şikayetinden vazgeçse bile, faillerin gerekli cezaları almasını sağlar. Korunma gündeme geldiğinde, kurumlar arası koordinasyonu kurar. Hiçbir şekilde ayrım yapmadan yaşamayı ve yaşatmayı ilke edinmiş hekimler olarak, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere, kazanımlarımızdan geri adım atmayacağız” diye konuştu.