Ülkede 2 gün sonra tarihi bir seçime gidilecek. Sanat dünyasının önde gelen isimleri sandığa gitmenin önemine dikkat çekerek “Yaşanılır bir ülke için sandığa gidin” çağrısı yaptı.

Aydınlık günler için sandığa

Işıl ÇALIŞKAN

Türkiye 14 Mayıs’taki büyük seçime hazırlanıyor. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Türkiye, 13’üncü Cumhurbaşkanı ve 28’inci dönem milletvekillerini seçecek. 14 Mayıs günü sabah 08.00 itibarıyla sandıklar açılacak. Saatler 17.00’yi gösterdiğinde oy kullanma işlemi tüm yurtta tamamlanacak. Kayıtlı 60 milyondan fazla seçmenin tercihi ülkenin akıbetini belirleyecek. Seçime 2 gün kala BirGün’e açıklamala yapan sanatçılar özetle şunları dedi:

Şair Ataol Behramoglu: 

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında birkaç gün sonra yapılacak bu seçim, ‘Türkiye Cumhuriyeti yaşasın mı yoksa Türkiye bir şeriat devleti, bir Ortaçağ toplumu olup paramparça olsun mu?’ seçimidir. Sandığa gitmemek gibi bir konu söz konusu bile olmamalı. Sandığa gitmek ve oyumuzu da aydınlıktan, özgürlükten, demokrasiden yana kullanmak bir yurttaşlık, insanlık görevidir. 

Yazar Mine Söğüt:

Artık bundan da kötü bir yere gitmeyelim diye sandığa gitmek önemli. Solcu, sağcı, demokrat, liberal, çevreci, devrimci, anarşist, feminist ya da nihilist... Dilediğimiz kimliği rahatça kuşanabileceğimiz bir düzene kavuşma ihtimalimiz ‘son kez’ olduğu için önemli.

Müzisyen Jehan Barbur: 

Bize ait olan gücü yine biz kullanacağız. Kimsenin gelip bizi kurtarmasını bekleyemeyiz. Bu bekleyiş sabırla da törpülenmez. Harekete geçmek, yapıcı olmak, birlikte yol almak ve kendimizi teslim etmemek, hayatlara sahip çıkmak, bir kereliğine geldiğimiz bu dünyayı, bu ülkedeki yaşamı yaşanılır kılmak için sandığa git.

Müzisyen Orçun Sünear: 

En başta adaletin yerine gelmesi, çocukların rahatça gülebilmesi, erkek şiddetinin kanun karşısında bir karşılığı olabilmesi, eğitimin ileri bir seviyeye ulaşması, yerde tekmelenmeden emekçilerin hakkını araması, şiddete maruz kalan tüm emekçiler ve dahası için oy vermek çok önemli. Ve tabii ki ilk başta susturulan, kendi dilinde, kültüründe ve istediği sekilde, kısıtlama olmaksızın müziğini yapmak isteyen biz müzik emekçileri için yani kısaca uyandığımızda rahatça ‘günaydın’ diyebilmemiz için sandıklara gidip oy vermemiz gerek.

Oyuncu Füsun Demirel: 

Cumhuriyetin 100’üncü yılına denk gelen bu seçimler Cumhuriyetimiz  için çok önem taşıyor. Neden mi önemli? 20 küsur senedir yaşadığımız tek adam iktidarına son vermek ve gerçek parlamenter sistemi hayata geçirmek, cocuklarımız ve gençlerimizin özgür geleceği için açlık, yoksulluğu bitirmek için. Kadınların artık şiddete ve cinayetlere maruz kalmaması için ve daha bir dolu sebep için bu seçimler hayati önem taşıyor. Herkesin oy kullanması ve çoğunluğun bu iktidara “dur” demesi gerekiyor.

Yazar Buket Uzuner: 

Bu pazar günü neden oy vermelisin? Bu pazar günü oy vermelisin, çünkü ülkenin yöneticileri değişirken buna habersiz, ilgisiz, uzakta kalmanla senin kendi geleceğin yakından ilişkili. “Bir tek oy mu değiştirecek geleceğimi?” deme. Çünkü senin gibi düşünen binlerce oy sahibi olduğunu biliyorsun. Oyun değerli. Haydi bu pazar evden çık ve oy ver.