İbrahim Kalın’ın aydınlanma mücadelesi ve Cumhuriyet’i hedef alan açıklamaları Aydınlık gazetesinden çatlak yarattı. Yazarları arasındaki tartışma ardından gazete bugün Kalın’ın sözlerini manşet yaparak tarafını belirledi.

Aydınlık’ta Saray çatlağı: Yazarların eleştirdiği Kalın’a manşet desteği

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Doğu Perinçek’in gazetesi Aydınlık’ta, İbrahim Kalın’ın tartışma yaratan açıklamaları çatlağa sebep oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın açıklamaları önce iki yazar tarafından eleştirildi, ardından bir başka yazar eleştirileri hedef aldı. Gazete, bugün ise, Kalın’ın sözlerini manşete taşıdı.

İbrahim Kalın, 30 Temmuz’da Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Biz masalları olan bir coğrafyanın çocuklarıyız. Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı.

Artık kendi hikâyemizi yazma zamanıdır” ifadelerini kullandı.

Kalın’ın bu ifadeleri, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet’e bir saldırı olarak değerlendirildi.

Bu mesajın ardından ise Aydınlık gazetesinden iki yazar, Kalın’ın açıklamalarını eleştirdi.

Gazetenin yazarlarından Ferhan Bayır, “İbrahim Kalın’ın dilindeki 150 yıllık oryantalist masal” başlıklı yazısında özetle, “Kendi hikayemiz denilen şeyin, muhafazakar ve liberal kesimin yüz elli yıldır dile getirdiği oryantalizm masalının aslında Cumhuriyet karşıtlığı olduğu ortaya çıkacaktır” dedi.

Gazetenin bir diğer yazarı Onur Sinan Güzeltan da, “150 yıllık miras, halkın masumane dini duygularını sömüren din bezirganları ve Batıcılık adı altında ülkeyi emperyalizme pazarlayan işbirlikçilere karşı ayakları Anadolu’ya basan bir devrimler dizisidir…” ifadelerini kullandı.

İki yazarın Kalın’a eleştirilerine, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Aydınlık gazetesi yazarı Serhan Bolluk’tan yanıt geldi.

Bolluk, iki yazara yanıt verdiği yazısında, “Kalın’ın sözlerine eleştiri, en olmayacak yerden, Aydınlık’tan geldi. Ferhan Bayır, Oryantalizm’den ‘muhafazakarlığa’ uzanan bir yazı yazdı. Onur Sinan Güzaltan da ‘İbrahim Kalın’ın masalları’ başlığıyla Kalın’ı eleştirdi” dedi.

Bolluk şöyle devam etti: “Değerli yazar Onur Caymaz ise, konunun tartışıldığı bir Vatan Partisi Whatsapp grubunda ‘Ne zaman bu ‘modernleşme’ lafını duysam ürperiyorum’ diyerek konumladı kendisini. Evet ürpeririz. Hemen aklımıza 1910’lar İstanbul’unda geceleri sokaklardan ceset toplayan belediye görevlileri gelir. Ömer Seyfettin anlatır. İnsanlar açlıktan ölür, istifçilik karaborsacılık kol gezmektedir. Tıpkı şimdinin faizcisi vurguncusu gibidirler. Hüküm süren Von Sadriştayn düzenidir.

‘Modernleşme’ namı diğer ‘Batılılaşma’, önü sonu budur.

Şimdi uzun bir aranın ardından, yeniden Sadri oluyoruz.”

Gazete ise, bu tartışmadaki tavrını bugünkü manşeti ile ortaya koydu.

İbrahim Kalın’ın, tartışma yaratan sözlerine ilişkin açıklamalarını “Hikayemizin özünde milli mücadele var” başlığı ile manşetten verdi. Gazete, Kalın’ın sözlerine ek olarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un konu hakkındaki yorumunu da manşete ekledi.

Aydınlık’ın bugünkü manşeti şöyle:

aydinlik-ta-saray-catlagi-yazarlarin-elestirdigi-kalin-a-manset-destegi-767184-1.