Türkiye'de her gün yeni bir hayvana yönelik şiddet suçu işlenirken, hayvan hakları yasası gündeme alınmıyor. Kendisini ayıların avukatı olarak tanımlayan Avukat Senih Özay, hayvan haklarıyla ilgili yasanın bir an önce çıkması gerektiğini söyledi.

Ayıların avukatı Senih Özay: Hayvan hakları yasası bir an önce çıkarılmalı


BERKAY SAĞOL

Hayvanlara karşı eziyet ve işkence suçlarına karşı alınacak tedbirlerin belirleneceği hayvan hakları yasasının, Ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminde Meclis gündemine geleceği söyleniyor. Son dönemde Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açtığı av ihalelerinin ardından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde hayvana yönelik şiddet suçları işlendi. Yurttaşlar bir kez daha tepkilerini sosyal medyadan göstererek bir an önce hayvan hakları yasasının yürürlüğe girmesini talep etti.

Türkiye’de av turizminin yıllar önce Kastamonu’da başladığını söyleyen ve o dönem öldürülmesi için ihale açılan ayıların avukatlığını yapan Senih Özay, “Kastamonu’da ayıların köylülerin ürünlerine, tarlalarına zarar verdiğini ve ölen bir kadının mezarını açıp kadına zarar verdiğini ileri sürdüler. Sonra da ayı başına 10 bin TL’den 5 ayı için av ihalesi açtılar. Ben de ihale açıldığını öğrendikten sonra, ayılar kendini savunamaz diyerek ayıların avukatıyım dedim ve av ihalesine karşı dava açtım. Tam o dönemde Artvin’de de ihale açtılar. O ihaleye karşı da iptal davası açtım. Fakat benim açtığım iptal davalarını, yaşlı ayıların vurulacağını ve hamile ayıların vurulmayacağını iddia ederek reddettiler. Ben dünya genelindeki hayvanlara verilen hakları, kabul edilen iptal davalarını yani emsal kararlarını göstermeme rağmen hepsini reddettiler” diye konuştu.

KIZIL GEYİKLER İÇİN TEHLİKE SONA ERMEDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi dahil yaptığı tüm itirazların reddedildiğini ve av ihalelerinin bu yıl da açılmaya devam ettiğini dile getiren Özay, “Hem ayılar için ve hem de Dersim’de dağ keçileri için açılan ihaleler toplumda tepki çekti. Dersim’deki dağ keçileri için açılan ihale o kadar çok tepki gördü ki, ihale mahkeme kararı veya herhangi bir başka bir şey beklenmeden Tarım ve Orman Bakanlığı ihaleyi iptal etti. Hemen arkasından Eskişehir’de kızıl geyiklerin avlanması için ihale açıldı. Eskişehir’de ise durum biraz daha farklı. Orada şu anda av ihalesi için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi yani ihaleyi iptal etmedi. Kızıl geyikler için tehlike sona ermedi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hayvan haklarının eskiden daha da kötü olduğunu vurgulayan Özay, “Türkiye’de maalesef hayvanlarla ilgili bir kanun, düzenleme yok. Hatta önceden daha bile kötüydü. Sahipli hayvanlar ve sokak hayvanları arasında çok ciddi bir fark vardı. Şimdi sokak hayvanları da bir nebze de olsa korumaya alındı. Kanunen hayvanların vurulmasıyla ilgili, öldürülmesiyle ilgili direkt bir ceza yok. Mesela Urla’daki yunusları vuran kişi yakalandığı takdirde sadece para cezası alarak bundan kurtulacak. O yüzden hayvan haklarıyla ilgili yasalar bir an önce çıkarılmalı” dedi.