Ailesiyle birlikte bindikleri botun batması sonucu cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran üç yaşındaki Aylan Kurdi’nin hayatı kısa filme konu oldu

Aylan bebeğin hayatı, kısa film oldu

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

2 Eylül 2015’te ailesiyle birlikte Yunan Adalarına geçmeye çalışırken, bindikleri botun batması sonucu cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran üç yaşındaki Aylan Kurdi’nin hayatı kısa filme konu oldu. Öyküsünü Erdal Kara’nın yazdığı ve senaryoya uyarladığı “Aylan Bebek” adlı öykünün kısa filminin çekimi, “Kıyıya Vuran Öykü” adıyla gerçekleştirildi. Filmin sahneleri; Güllük Sahilinde, Güllük İlkokulunda ve Milas merkezde eski bir evde çekildi.

Filmin oyuncu kadrosunda sanatçı Tolga Çandar, Milas Merkez İlkokulu öğrencisi Tuana Şakar, Milas Sakarya Ortaokulu öğrencisi Gülperi Aracı, Milas Belediyesi Şehir Tiyatrosu (MİŞTİ) Yönetmeni Berkant Cengiz ve MİŞTİ Drama Eğiticisi Öznur Özdemir bulunuyor. Görüntü yönetmenliği Emre Özsoy tarafından üstlenilen filmin; kurgu, ses ve müzik çalışmalarının ardından Milas’ta izleyicilerle buluşması planlanıyor.

'SAVAŞIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ VE YARATTIĞI TRAVMAYI ANLATMAK İSTEDİM'

Kısa filmin hem senaryosunu yazan hem de yönetmenliğini üstlenen Türkçe Öğretmeni ve Yazar Erdal Kara, “Senaryosunu yazdığım ve yönettiğim ilk kısa film projemde, savaşın çocuklar üzerindeki etkisini ve yarattığı travmayı anlatmak istedim. Savaş sonrasında da savaş kadar etkisi süren bir mültecilik, çocuğun bulunduğu topluma uyumunu zorlaştırıyor. Aylan Bebek öyküsünü yazmamda da yine bir çocuğun etkisi var. Yazarlık atölye çalışmalarım sırasında söyleşi yaptığım bir okulda bana hediye edilen ilkokul dergisinde, bir öğrencinin çizdiği Aylan Bebek resmi vardı. O resmi çizen çocuk kadar benim de bir öğretmen ve yazar olarak savaşın acımasızlığına dikkat çeken bir öykü yazma ve mültecilerin dramını bir filmle görselleştirme sorumluluğum olduğunu düşündüm” dedi.

ERDAL KARA KİMDİR?

Türkçe öğretmeni Erdal Kara, görev yaptığı yerlerde, masal ve öykü yazma projeleriyle senaryo yazarlığı çalışmalarını hayata geçirdi, bu projelerde eğitmenlik yaptı. Yazarın Sarı Buğday Mavi Umut (roman), Soğuk Bir Kış Güncesi (roman), Kıyıya Vuran Öyküler (öyküler), Kırık Bastonda Saka Kuşları(roman), Nar Kabuğu (öyküler) isimli eserleri bulunuyor. Yazarın, “Sarı Buğday Mavi Umut” adlı senaryosu, Sinema Genel Müdürlüğünün proje desteği alan senaryolar listesine alındığı belirtildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.