AYM, Antalya’da bir ilkokulda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Jülide Hansu'nun ‘15 Temmuz darbe girişimi’ sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımlarına verilen disiplin cezasını iptal etti. Mahkeme, Hansu'ya tazminat ödenmesine karar verdi

AYM, 15 Temmuz paylaşımına verilen cezayı hak ihlali saydı

Anayasa Mahkemesi (AYM), İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Jülide Hansu’nun ‘15 Temmuz darbe girişimi’ sonrası yaptığı Facebook paylaşımlarına verilen disiplin cezasını iptal etti.

Antalya’nın Alanya ilçesinde bir ilkokulda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Jülide Hansu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sosyal medya hesabından, “Yazar_Geçer isimli kullanıcının 'Hazır eliniz değmişken bu Fetöcülere de bir sorun bakalım, hala aynı fikirdeler mi, kandırılmışlar mı?' yorumu ile 'AK Parti Genel Başkan Yardımcısı H.Ç, AK Parti ile Gülen cemaati arasında kavga var iddialarına şu yanıtı verdi: Cemaat devlete sızmış buna kargalar bile güler; Kaydı mı var? Bunlar Paranoya.'; dört siyasetçinin fotoğrafı ile birlikte 'Bakın daha önce nelere diyorlardı?' içerikli gazete haberi” paylaşımını yaptı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Jülide Hansu ve bazı öğretmenler hakkında ihbar olduğunu söyleyerek müfettişliğe bildirdi. Ardından Hansu hakkında, hükümet aleyhine ve devlet büyüklerine karşı siyasi içerikli paylaşımlarda bulunduğu gerekçesi başlatılan soruşturma kapsamında disiplin cezası verildi.

Jülide Hansu, cezanın iptali için mahkeme ve istinafta itiraz etti. Ancak itirazları reddedilince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

“SUBJEKTİF YORUMDAN İBARET”

AYM, Jülide Hansu’nun başvurusunu karara bağladı. Karara göre, başkalarınca açıklanan bir düşünceyi yorumsuz bir şekilde paylaşmasının başkalarını siyasi partiler lehine veya aleyhine ikna etme çabası olarak kabul edilebilmesi için ise açıklamanın siyasi partilerle yahut siyasal meselelerle ilgili olması tek başına yeterli kabul edilemeyeceği belirtildi.

Mahkeme, Hansu’nun paylaşımlarını, kanun hükmünü aşar biçimde düşünce açıklamasına dolaylı anlamlar yükleyen subjektif yorumdan ibaret olduğuna karar verdi.

Kararda, Anayasa’nın 26. Maddesi, ihlal edeceğini ifade etmiştir. “İfade özgürlüğüne yapılan bir müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun kabul edilebilmesi için kamu makamları tarafından ortaya konulan gerekçelerin ilgili ve yeterli olması gerekir”

Açıklanan gerekçelerle başvuruya konu demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmayan müdahalenin, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Jülide Hansu’ya 5.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.