Anayasa Mahkemesi, Libya’da ölen MİT mensubuyla ilgili haberleri nedeniyle yargılanan 6 gazetecinin, tutuklanmaları gerekçesiyle yaptıkları ‘hak ihlali’ başvurusunu reddetti.

AYM, 6 gazetecinin ‘hak ihlali’ başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubunun cenazesiyle ilgili haberleriyle nedeniyle gazeteciler 5 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu “kabul edilemez” buldu. Mahkeme, gazeteci Müyesser Yıldız'ın ise Ankara'da Libya haberleri nedeniyle tutuklanmasında ise hak ihlali olmadığına hükmetti.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre AYM, 7 Nisan'daki Genel Kurul toplantısında gazetecilerin hukuka aykırı tutuklandığı iddiasına ilişkin iki başvuruyu görüştü.

"Libya'daki MİT şehidi" haber ve paylaşımı nedeniyle gazeteciler Murat Ağırel, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği"ni iddia etmişti.

Mahkeme, oyçokluğuyla iddiaların "açıkça dayanaktan yoksun olması" gerekçesiyle başvuruyu kabul edilemez buldu.

Mahkeme, dünkü toplantısında gazeteci Müyesser Yıldız'ın da başvurusunu ele aldı. Yıldız başvurusunda "hakkında uygulanan tutuklama tedbiri nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği"ni kaydetti.

Yıldız'ın başvurusunu "kabul edilebilir bulan" AYM; daha sonra başvurunun esasını görüştü. Mahkeme, oyçokluğuyla Yıldız'ın haklarının ihlal edilmediğine hükmetti.