Başsavcılık, annesinin taziyesine katılmak isteyen hükümlüye 'adres Amanos dağlarına yakın', 'mahalle kozmopolit' diyerek ret cevabı verdi. AYM hükümlüyü haklı bulup tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM, annesinin taziyesine gitmesine izin verilmeyen tutukluyu haklı buldu
Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), annesi vefat eden hükümlünün 'taziyeye katılma' talebini reddeden Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı"nı ihlal ettiğine hükmetti.

AYM kararında yer alan bilgilere göre, terör örgütüne üyelik nedeniyle Maraş Türkoğlu 2 No'lu L Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olarak kalan Ahmet Bayanmelek, 4 Ekim 2019'da vefat eden annesinin taziyesine katılmak için mazeret izni istedi.

Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı başvurucunun iznini geçireceği adresin "güvenlik açısından sakıncalı olup olmadığına" ilişkin tahkikat yaptı. Sonuç olarak "cenazenin bulunduğu mahallenin kozmopolit olduğu", "cenaze çadırına 4-5 yerden girilebildiği", "adresin Amanos dağlarının yakınlarında bulunduğu" gerekçeleriyle hükümlünün mazeret iznine çıkmasının güvenlik açısından uygun olmadığına karar verildi.

Hükümlü Bayanmelek, "haklı bir gerekçe olmadan taziye izni verilmemesi nedeniyle ailesinin acısını paylaşamadığını ve büyük üzüntü duyduğunu belirterek özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Emsal karardaki "Temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun kabul edilmesi için zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılaması ve orantılı olması gereklidir" ibaresini hatırlatan Yüksek Mahkeme, Başsavcılığın kararının "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ihlali" olduğuna hükmetti.

"Başsavcılık kararında gösterilen gerekçe başvurucunun çıkarları ile toplumun çıkarları arasında adil denge kurulmasına yönelik ikna edici, ilgili ve yeterli unsurlara sahip değildir" diyen AYM, başvurucuya 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararındanResmi Gazete'de yayımlanan AYM kararından