AYM Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuruyla birlikte Anayasa Mahkemesi'nin bir paradigmatik dönüşüm yaşadığını öne sürerek "Yani ideoloji eksenli yaklaşımdan hak eksenli bir yaklaşıma geçti. Bunu söylemenin gururunu yaşadığımı da ifade edeyim" dedi. Arslan, AYM'nin artık temel hak ve özgürlükleri önceleyen, temel hak ve özgürlükleri korumayı kendi asli işlevi olarak gören bir yüksek yargı organına dönüştüğünü savundu.

AYM Başkanı Arslan: Anayasa Mahkemesi, ideolojik yaklaşımdan hak eksenli yaklaşıma geçti
Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 20 yıl önce Türk Anayasa Mahkemesi'nin hak eksenli bir yaklaşımı benimsemediğini öne sürerek "Bireysel başvuruyla birlikte Türk Anayasa Mahkemesi bir paradigmatik dönüşüm yaşadı, yani ideoloji eksenli yaklaşımdan hak eksenli bir yaklaşıma geçti" dedi.

Arslan, AYM Anayasa Yargısı Araştırmaları Merkezi ile İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde düzenlenen "Anayasa Mahkemesi Kararlarında Yorum Sempozyumu"nun açılışında konuştu.

AA'nın aktardığına göre, Arslan, 20 yıl önce yazdığı, başlığı "Çatışan Paradigmalar", alt başlığı "Türk Anayasa Mahkeme'sinde siyasi haklar" olan bir makalesinde, Türk Anayasa Mahkemesi'nin hak eksenli bir yaklaşımı benimsemediğini, temel hak ve özgürlüklere öncelik vermediğini, toplumsal ve siyasal menfaatler söz konusu olduğunda teminat ve özgürlükleri ikinci planda bıraktığını ve ideolojiyi öne çıkardığını savundu.

"TEMİNAT VE ÖZGÜRLÜKLERİ İKİNCİ PLANDA BIRAKTI"

Aradan 20 yıl geçtiğini, bunun 10 yılında bireysel başvurunun uygulandığını belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Bireysel başvuruyla birlikte Türk Anayasa Mahkemesi bir paradigmatik dönüşüm yaşadı, yani ideoloji eksenli yaklaşımdan hak eksenli bir yaklaşıma geçti. Bunu söylemenin gururunu yaşadığımı da ifade edeyim, on yıldır Anayasa Mahkemesi'nde görev yapan birisi olarak. 'Türk Anayasa Mahkemesi hak eksenli paradigmayı benimsedi ve hak eksenli paradigmayla kararlar veriyor' derken, basitçe şunu kast ediyoruz. Anayasa Mahkemesi varlık nedenine de uygun olarak artık temel hak ve özgürlükleri önceleyen, temel hak ve özgürlükleri korumayı kendi asli işlevi olarak gören bir yüksek yargı organına dönüştü.

Hak eksenli yaklaşım, özgürlükleri diğer bütün toplumsal menfaatlerin önünde gören, onlara öncelik veren bir yaklaşım ifade ediyor. Hak eksenli yaklaşım, özgürlükler lehine yorumu gerektiren bir yaklaşım. Hak eksenli yaklaşım, haklara ve özgürlüklerin korunmasının esas, sınırlandırılmasının istisna olduğunu savunan bir yaklaşım. Anayasa Mahkemesi bu yaklaşımı benimsediğini, kararlarında açıkça ifade ediyor ve bunun da gereklerini yerine getiriyor."