AYM Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuruların 'yönetilebilir olmanın çok ötesine geçtiğini' söyledi. Arslan, 'kuvvetler ayrılığı' vurgusu yaptı.

AYM Başkanı Arslan'dan 'bireysel başvuru' çıkışı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 25 Nisan 1962'de kurulan Anayasa Mahkemesi'nin, 60'ıncı kuruluş yıldönümünde konuştu.

Arslan, AYM'ye bireysel başvuru hakkına ilişkin, "Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu salonda kuvvetler ayrılığı mesajı veren Arslan, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde anayasadan bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Zühtü Arslan, AYM’nin iş yükünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş yükünden fazla olduğunu açıklayarak, “Şu anda AİHM 47 ülkeden başvuru alıyor ve 72 bin derdest başvurusu var… Anayasa Mahkemesi’nin önünde 95 bin başvuru var. Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık. Dolayısıyla buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bireysel başvuruda iş yükünü radikal şekilde çözmenin yolu ihlallerin kaynağını kurutmaktır” dedi.

ŞENTOP'A SESLENDİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenen Arslan, "Özellikle iş yükü ile mücadelede bizim işbirliğine ihtiyacımız var. Anayasa Mahkemesi gerçekten 60 yıllık tarihinin en ağır, en yoğun iş yükü ile karşı karşıya. Bilhassa bireysel başvuruda çok hızlı bir artış söz konusu. Bugün itibariyle 95 bin civarında bireysel başvuru var Anayasa Mahkemesi’nin önünde. Bireysel başvuruyu kabul eden hiçbir Anayasa Mahkemesi’nin önünde, bırakalım Anayasa Mahkemelerini 47 ülkeden başvuru alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde dahi bu kadar başvuru yok. Burada özellikle Meclis Başkanımıza da seslenmek istiyorum. Yasama organı olarak bu konudaki kanunu düzenlemeleri gecikmeksizin yapmak zorundayız, şayet bireysel başvurunun etkili ve verimli bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesini istiyorsak." ifadelerini kullandı.

'KAYNAĞI KURUTMAK GEREK'

Arslan, "Elbette yapılan yasal değişiklikler belli ölçüde rahatlatacak ama tam manasıyla çözüm olmayacaktır. Bireysel başvuruda iş yükünü radikal şekilde çözmenin yolu, her toplantıda ifade ettiğimiz gibi, bireysel başvurunun objektif etkisinin hayata geçirilmesi ve daha açık bir ifade ile ihlallerin kaynağını kurutmaktır. Bunu yaptığımız takdirde yeni ihlallerin ortaya çıkmasını engelleyebiliriz. Aksi takdirde bataklığı kurutmadan sivri sineklerle mücadele etmeye devam ederiz. Bunun da sonuçsuz bir uğraş olduğunu takdir edersiniz.” şeklinde konuştu.

2012'DE GETİRİLMİŞTİ

"Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) ihlal davalarını azaltmak amacıyla 23 Eylül 2012'de getirdiği Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, çok sayıda kişinin umudu oldu" diyen Arslan, "23 Eylül 2012'den 31 Mart 2022'ye kadar geçen sürede Yüksek Mahkemeye 392 bin 758 bireysel başvuru yapıldı. Bunların 311 bin 97'si sonuçlandırıldı, mahkemenin önünde 81 bin 661 derdest başvuru bulunuyor" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM’nin iş yükünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş yükünden fazla olduğunu açıklayarak, “Şu anda AİHM 47 ülkeden başvuru alıyor ve 72 bin derdest başvurusu var… Anayasa Mahkemesi’nin önünde 95 bin başvuru var. Bu başvuru yönetilebilir olmanın çok ötesine geçti artık. Dolayısıyla buna acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bireysel başvuruda iş yükünü radikal şekilde çözmenin yolu ihlallerin kaynağını kurutmaktır” dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenen Arslan, “Yasama organı olarak bu konudaki kanunu düzenlemeleri gecikmeksizin yapmak zorundayız, şayet bireysel başvurunun etkili ve verimli bir hak arama yolu olarak yoluna devam etmesini istiyorsak” diye konuştu.

AYM’nin 60. Kuruluş yıl dönümü töreni yapıldı. Törene; Cumhurbaşkanı VE akp Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar katıldı.