Anayasa Mahkemesi Zühtü Arslan, mahkemenin bakması gereken 100 bin dosyanın olduğu bilgisini vererek, mahkemelerin AYM kararlarını takip ederek karar vermesi gerektiğini söyledi.

AYM Başkanı Arslan mahkemeleri uyardı: AYM kararlarını takip edin
Fotoğraf: Arşiv (AA)

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, mahkemede bekleyen yaklaşık 100 bine yakın bireysel başvurunun olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki 75 bin dosyayla karşılaştırılmasını istedi. Arslan, iş yükünün azalması için AYM'nin sonuçlandırdığı başvurularının diğer mahkemelerce takip edilerek, kararlarını buna göre vermeleri gerektiğini söyledi.

AYM Başkanı Arslan ve beraberindeki heyet, AYM ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen "Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi" kapsamında Venedik'e çalışma ziyareti yaptı. Düzenlenen çalıştayda, İtalya Anayasa Mahkemesi üyeleri, anayasa ve insan hakları profesörleriyle bir araya geldi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Arslan, AYM'nin 2010'da yürürlüğe giren anayasa şikayeti hakkıyla kamu makamlarını ve yargı kararlarını da anayasal hak ve özgürlüklerini ihlal edip etmedikleri açısından denetlemeye başladığını hatırlattı.

"İNANILMAZ BİR İŞ YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK"

Arslan, Türkiye’de anayasa şikayeti sisteminin etkili ve başarılı şekilde uygulanmasının önündeki iki zorlu engelden bahsedebileceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce en başından beri bireysel başvurularla ilgili inanılmaz bir iş yüküyle karşı karşıya kaldık. Bugün itibarıyla mahkemede yaklaşık 100 bin derdest başvuru bulunmaktadır. Bu iş yükünün yıkıcı etkisi, şu anda 47 farklı taraf devletten yaklaşık 75 bin bekleyen başvuru bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin iş yükü ile karşılaştırılarak daha iyi anlaşılabilir."

İhlal kararlarının etkili şekilde uygulanmasının mahkemenin önündeki ikinci büyük zorluk olduğuna işaret eden Arslan, "Strazburg Mahkemesi gibi Anayasa Mahkemesi de bir başvurunun kitlesel ve tekrarlayan ihlallere yol açan sistematik ve yapısal bir sorunu gündeme getirmesi halinde 'pilot karar usulünü' benimsemiştir" ifadesini kullandı.

"AYM BASİTÇE ŞUNU SÖYLÜYOR; 'ÜLKEDEKİ HER BİR İHLALİ TELAFİ ETMEYE GÜCÜM YETMEZ"

Anayasa Mahkemesi kararlarının etkilerine de değinen Arslan, mahkemenin iptal kararlarının sadece davanın taraflarını değil herkesi bağladığını vurguladı.

Arslan, şunları kaydetti: "Anayasa Mahkemesi basitçe şunu söylüyor; 'ülkedeki her bir ihlali telafi etmeye gücüm yetmez.' Bu nedenle benzer davaları ele alırken mahkemenin yorumunu takip etmek gibi önleyici tedbirler almak zorundayız. 10 yıllık anayasa şikayeti deneyimi, ihlallere karşı etkili ve başarılı bir başvuru yolu olduğunu kanıtlamıştır. Ancak bu yolun gelecekteki başarısı sadece Anayasa Mahkemesine değil başta diğer mahkemeler olmak üzere tüm paydaşlara bağlıdır."

(AA)