Anayasa Mahkemesi, astım hastası bir tutuklunun cezaevinde 'sigara içilmeyen bir odaya nakil' talebinin reddedilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM'nin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

AYM, cezaevinde 'sigarasız koğuş' talebini haklı buldu: Tazminat ödenecek
Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), astım hastası bir tutuklunun cezaevinde "sigara içilmeyen bir odaya nakil" talebinin reddedilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Abdulkadir Durmuş, polis olarak görev yaparken 15 Temmuz darbe girişiminin ardından "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı. 22 Eylül 2016'dan beri Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Durmuş, kurum yönetimine 'sigara içilmeyen bir odaya geçme' talebini iletti. Başvurusu reddedilince Osmaniye İnfaz Hakimliği'ne başvuran Abdulkadir durmuş, astım hastası olduğunu, tedavi gördüğünü ve bu durumun cezaevi kayıtlarında da bulunduğunu belirterek, tutulduğu odada 24 saat sigara içilmesinin sağlığını ve psikolojisini yıprattığını ifade etti.

İnfaz hakimliğinin yanıtında ise "kurumda 1 tane sigara içilmeyen oda bulunduğu, başvurucunun diğer suç gruplarından kişilerle barındırılmasının mümkün olmadığı, kapasitenin üzerinde tutuklu-hükümlü bulunan cezaevinde yeni bir oda açılmasının mümkün olmadığı vurgulandı.

Hakimlik ayrıca "havalandırma bahçeleri sabahtan akşama kadar açık olduğu, odanın yeteri kadar havalandırılabildiği, başvurucunun kaldığı odanın alt ve üst katında pencerelerin olduğu..." gibi ifadeler yer aldı. Ağır ceza mahkemesi de itirazı reddedince Durmuş Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) "maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle bireysel başvuru yaptı.

Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan "kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı"nın ihlal edildiğine hükmetti. AYM, ayrıca başvurucuya 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karardanResmi Gazete'de yayımlanan karardan