AYM, Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve TBMM Başkanı'nı eleştiren karikatürleri cezaevi dışına postalanmasını yasaklayan kararı 'ifade özgürlüğü' gerekçesi ile iptal etti. AYM, başvurucu Ümit Çobanoğlu'na 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.

AYM: Cezaevinden iktidarı eleştiren karikatürlerin gönderilmesi ifade özgürlüğü

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ümit Çobanoğlu’nun cezaevinden bir dergiye mektup, iki sayfadan oluşan ve “Bergün’ün Yolunan Saçlarına Dair” başlığını taşıyan bir metin ve beş karikatür çizimini cezaevi dışına postalamasını yasaklayan kararı iptal etti. Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26'ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, karikatürlerin, siyasetçilerin eleştirilmesi niteliğinde olduğu, siyasal ortama ilişkin değerlendirme niteliği taşıdığı, ülke yönetim biçiminin eleştirisine yönelik düşünceleri ifade ettiğini değerlendirerek demokratik çoğulculuk açısından daha fazla tahammül edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"ÜLKE YÖNETİMİNİN ELEŞTİRİSİ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BAĞLAMINDA"

Bunun yanından kararda, toplumsal ve siyasal ortama veya sosyoekonomik dengesizliklerin, etnik sorunların, ülke nüfusundaki farklılıkların, daha fazla özgürlük talebinin veya ülke yönetiminin biçiminin eleştirisine yönelik düşüncelerin açıklanmasının, yayılmasının, aktif, sistemli ve inandırıcı bir şekilde başkalarına aşılanmasının telkin ve tavsiye edilmesinin ifade özgürlüğü bağlamında ele alındığı ifade edildi.

TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERİLDİ

Anayasa Mahkemesi inceleme sonunda, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve başvurucuya 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi. Yüksem Mahkeme kararın bir örneğini yeniden yargılama yapılmak üzere Edirne 1. İnfaz Hakimliği’ne gönderdi.

NE OLMUŞTU?

Ümit Çobanoğlu, cezaevinden bir dergiye mektup, iki sayfadan oluşan ve “Bergün’ün Yolunan Saçlarına Dair” başlığını taşıyan bir metin ve beş karikatür çizimi göndermek istemişti. Çizimlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u eleştirmişti.

Ceza İnfaz Kurumu Mektup Okuma Komisyonu, el yazısı metni ve karikatürleri incelemiş, Disiplin Kurulu’na sevk etmişti. Kurul, karikatürlerin devlet büyüklerini, kamu çalışanlarını küçük düşüren ve töhmet altında bırakan çizimler olduğunu, 'yalan yanlış ifadeler' içerdiğine karar vermişti.

Disiplin Kurulu’nun kararının ardından Ümit Çobanoğlu’nun Edirne 1. İnfaz Hakimliği’ne şikayette bulunmuştu.

Çobanoğlu’nun şikayeti, Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itirazı da reddedilince konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.