Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi Anneleri'nin 25 Ağustos 2018'deki 700. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesi hakkında 2. kez hak ihlali kararı verdi.

Kaynak: Haber Merkezi
AYM, Cumartesi Anneleri'ne yönelik polis müdahalesi hakkında ikinci kez ihlal kararı verdi

HABER MERKEZİ

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin bir hak ihlali kararı daha verdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmeden AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin şikayeti ise kabul edilemez buldu.

AYM, 29 Mart tarihli kararında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğunu belirterek Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 

AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ise 'açıkça dayanaktan yoksun olması' nedeniyle kabul edilemez buldu.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 47 kişi fiziksel saldırıya uğrayarak gözaltına alınmış, haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı. Cumartesi Anneleri'nin gösteri düzenleme hakkının ihlal edildiğine yönelik diğer AYM kararı da 23 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Öte yandan Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda basın açıklaması yapmaları engellenen ve dağılmalarına müsaade edilmeden gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'ne, 'kanun dışı gösteriye katılarak ihtara rağmen dağılmamak' suçlamasıyla açılan dava dün görülmeye başlandı.