AYM'den 17-25 Aralık ile ilgili karar

BİRGÜN / ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM) ismi yolsuzluklarla anılan eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesinin ifade ve basın özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti.

Halk TV tarafından yapılan başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, yayın yasağının kanunilik ölçütünü karşılamadığına karar verdi ve bu kararla kamu gücünü kullanan organların keyfi davranışlarının önüne geçilmediğine işaret etti.

TBMM BAŞKANLIĞI TALEP ETTİ

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından TBMM Başkanlığı, 21 Kasım 2014’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı göndererek, Meclis komisyonu tarafından yürütülen soruşturmayla ilgili yayın yasağı talep etti. Başsavcılığın talebi üzerine mahkeme soruşturma bitene kadar yayın yasağı kararı aldı. Bu karara karşı yerel mahkemelere itiraz eden ancak olumsuz yanıt alan Halk TV, AYM’ye başvurdu ve ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğini iddia etti.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararla yayın yasağı kararının ifade ve basın özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine hükmetti ve kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdi.