AYM, CHP'nin parti kesin hesabı erteleme talebini reddetti

BİRGÜN/ ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin "Partilerin kesin hesabı teslim süresinin Eylül ayına ertelenmesi"ne ilişkin başvurusunu reddetti.

CHP, AYM'ye yaptığı başvuruda salgın nedeniyle il ve ilçe başkanlıklarının 2019 kesin hesaplarının süresinde Genel Merkeze teslim edilemeyeceği öngörüsünde bulunarak Haziran olan son sürenin Eylül olarak yeniden belirlenmesini istedi.

Başvuruyu görüşen AYM talebin reddine oybirliğiyle karar verdi. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"22 Nisan 1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 73. maddesinin üçüncü fıkrası, bağlı ilçeleri de kapsamak üzere il örgütleri tarafından Nisan ayı sonuna kadar hazırlanan kesin hesaplar ile parti genel merkezine ilişkin kesin hesabın merkez karar ve yönetim kurulunca incelenerek karara bağlanacağını ve birleştirileceğini hükme bağlamış; 74. maddesinin ikinci fıkrası da bu şekilde karara bağlanarak birleştirilmiş bulunan kesin hesabın parti genel başkanınca Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi Başkanlığına verilmesi zorunluluğunu öngörmüştür. Siyasi partilerin 2820 sayılı Kanun’un 74. maddesi gereğince Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesine sunacakları birleştirilmiş kesin hesap ile parti merkez ve bağlı ilçeleri de kapsayan iller teşkilatı kesin hesaplarının hazırlık süreci, toplantı, defter ve belge düzenleme ile koordinasyon faaliyetinin gerçekleştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda söz konusu faaliyetlerin icrasının salgın nedeniyle zamanında yerine getirilememesinde mücbir sebep bulunup bulunulmadığının Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesi mümkün olmakla birlikte, yürürlükte bulunan bir kanun hükmünün uygulanmamasına veya kanunda belirtilen tarih dışında bir tarihin esas alınmasına imkân bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle CHP’nin Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesine sunulması zorunlu olan parti kesin hesabı teslim süresinin 2020 yılı için Eylül ayının son iş günü olarak belirlenmesi talebinin reddine oybirliğiyle karar verildi.”