Anayasa Mahkemesi,  sendika.org isimli internet sitesine erişimin tamamıyla engellenmesinin basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Sitenin temsilcisine 6 bin TL tazminat ödenecek ve ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılacak

AYM'den "Erişim engeli hak ihlali" kararı: sendika.org’a 6 bin TL tazminat

Oktay Evsen

İktidarın eleştirel yayın yapan tüm yayın organlarına karşı keyfi olarak uyguladığı erişimi engelleme kararları ile ilgili Anayasa Mahkemesi, “hak ihlali” kararı verdi. Mahkeme, www.sendika.org isimli internet sitesine yönelik engelleme kararından dolayı 6 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine 2015 yılında erişim engeli uygulanan 118 internet sitesi ile sosyal medya hesabı arasında yer alan www.sendika.org isimli internet sitesinin temsilcisi Ergin Demirhan, mahkemelerden sonuç alamayınca Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

BAKANLIK SAVUNMASI: GEREKLİ

Demirhan, erişim engellemenin gerekçesinin açıklanmadığını belirterek, Anayasa’dan kaynaklanan haklarının ihlal edildiğini ifade etti. Adalet Bakanlığı ise erişime kapatılan içeriklerin terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden nitelikte yayınlar olduğunu ileri sürdü. Bakanlık erişime engellemenin demokratik toplumda gerekli olduğunu, zorlayıcı toplumsal bir ihtiyacı karşıladığı ve orantılı olduğunu da savundu.

HAKLI GEREKÇE YOK

Anayasa Mahkemesi ise bu savunmanın basın ve ifade özgürlüğünü engellemek için yeterli bir gerekçe olmadığını vurguladı. BirGün ve Wikipedia ile ilgili kararlara da atıf yapılarak, internet içeriğine erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi için gecikmesinde sakınca bulunan bir durumun olması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca yayınlarla özel bir kişiyi, kamu görevlisi ya da halkın bir kesimi ile devleti hedef göstermesi, onlara karşı şiddeti teşvik etmesi durumunda erişim engellemesi kararı verilebileceği belirtildi.

Bu nedenle internet sitesine erişimin engellenmesinin zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşıladığı, orantılı olduğu, dolayısıyla demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu ile ilgili gerekçelerin olmadığı ifade edildi.

HEM TAZMİNAT HEM YARGILAMA

Mahkeme, bu nedenlerle Anayasa’nın 26’ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve 28’inci maddesindeki basın özgürlüğünün ihlal edildiğine oy birliği ile karar verdi.

Kararda internet sitesi temsilcisine 6 bin TL manevi tazminat ödemesi ve dosyanın ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırması için yeniden yargılama yapılmak üzere mahkemeye iadesi de kararlaştırıldı.