AYM'den eylemcilere yapılan polis saldırısına 'hak ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi basın açıklaması ve eylemlerin polis tarafından engellenmesinin hak ihlali olduğunu hükmetti. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre mahkeme ayrıca kalabalık gösteri ve eylemlerde polislerin daha "kontollü hareket etmesi" gerektiğinin altına çizdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Eğitim Sen İzmir Şubesi üyesi öğretmenleri, 4+4+4 eğitim sistemini protesto etmek için düzenledikleri yürüyüş eyleminde İzmir'den Ankara'ya yola çıkacakları sırada polisin sert saldırısına uğramıştı, Eylemlerinin engellenmesi üzerine öğretmenlerden Özcan Çetin, Orhan Bayram, Veli Irmak, Tunay Özaydın, Deniz Doğan ve eğitim müfettişi Ali Rıza Özer AYM'ye başvurdu. AYM Resmi Gazete'de polis saldırısı için kararını yayımlayarak, polislerin daha kontrollü olması gerektiğini belirtti.

AYM'nin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında şu ifadelere yer verildi: “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde polisin müdahalesi esnasında ortaya çıkan panik ve karmaşada gösteriye katılan ancak müdahale edilmesi gerekmeyen kişilerin de müdahaleden etkilenmesi mümkündür. Bu durumda polisin kontrollü hareket etmesi ve müdahaleyi gerektiren durumu yaratan kişiler dışındakilerin müdahaleden etkilenmemesi için gerekli tedbiri alması beklenir. Ancak müdahalenin oluşturduğu karmaşa ve panik ortamında bu tedbirlerin polis tarafından mutlak olarak uygulanmasının zorluğu da kabul edilmesi gerekir.”