AYM, fazla mesai alacaklarından sonra süresinde ödenmeyen ücretlere de günlük yüzde beş faiz uygulanmasına ilişkin hükmü iptal etti. Yüksek Mahkeme basın kartına sahip olanların yıpranma hakkından yararlanmasına ilişkin hükmü ise Anayasa'ya aykırı buldu

AYM'den gazetecilere bir iyi, bir kötü haber

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AYM, basın çalışanlarının fazla mesai alacaklarının ardından ücret alacaklarına da günlük yüzde beş faiz uygulanmasını iptal etti.

Bakırköy 13’ncü İş Mahkemesi’nin süresinde ödenmeyen ücretlerin günlük yüzde beş fazlasıyla ödenmesine yönelik itiraz başvurusunu görüşen AYM, bu hükmü iptal etti. Dört üyeye karşılık 10 üyenin oyuyla alınan kararda, “İtiraz konusu kural, gazeteciler için ücret alacaklarının zamanında ödenmemesi durumunda temerrüt şartı dahi aranmaksızın günlük yüzde beş, yıllık yüzde bin 825’e varabilen yüksek oranda fazla ödeme yapılması zorunluluğunu öngörmekte olup bu fazla ödemeye ayrıca yasal faiz uygulanmaktadır. Bu haliyle kural, basın sektöründe çalışanlar için diğer çalışanlara göre nesnel ve makul bir nedenden de olsa orantısız bir farklı muamelenin getirilmesine yol açmaktadır” denildi. Aynı başvuruyu 2008 yılında Haşim Kılıç’ın başkanlığı döneminde görüşen AYM, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmadığına "oy birliğiyle" karar vermişti.

BASIN KARTI ŞART DEĞİL

İstanbul 22’nci İş Mahkemesi’nin basın çalışanlarının yıpranma hakkına yönelik başvurusunu da görüşen AYM, yönetmelikteki bu hükmü iptal etti. Basın çalışanlarının her 360 güne karşılık hizmet süresine 90 gün eklenmesini düzenleyen maddede yer alan "basın kartı sahibi olma" şartı Anayasa'ya aykırı bulundu. Yüksek mahkeme, basın kartı sahibi olan veya olmayan gazeteciler arasında ayrım yapıldığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. Karar, yediye karşılık sekiz oyla alındı.

İKTİDAR MEDYASI EKONOMİK SIKINTI ÇEKİYOR

AYM’nin iptal kararlarını değerlendiren CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, yüzde beş faiz uygulamasının iptalinin “İktidara yakın basın yayın organlarında ekonomik sıkıntının baş gösterdiği bir dönemde gelmesi dikkati çekici” dedi.

Yüksek Mahkeme’nin daha önce gazetecilerin ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin yüzde 5 fazlası ile ödenmesi zorunluğunu da iptal ettiğini anımsatan Çakırözer, “O kararda bu ödemenin işverenin çıkarlarına aykırı olduğu görüşü benimsendi. Şimdi yine aynı gerekçelerle gazetecinin ödenmeyen ücretlerinin yüzde 5 fazlası ile ödenmesi düzenlemesi iptal ediliyor. Yine gazetecinin değil basın yayın sektöründeki patronların çıkarları korunuyor. Basın ve ifade özgürlüğü temel bir haktır. İşverenin teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne konulamaz. Kaldı ki burada işverenin ekonomik varlığının kendi kendine değil, ücretlerin ödenmemesi durumunda kısıtlanması söz konusu. Bu halde yapılması gereken gazetecinin en temel özlük hakkını kesmek değil, işverenin ücretleri zamanında ödemesinin sağlanmasıdır. Çünkü maaş veya fazla mesai ücretleri zamanında ödense iptal gerekçelerinin hiçbiri zaten ortaya çıkmayacak” diye konuştu.