AYM, KESK ve KAMU SEN’in kararı doğrultusunda iş bırakma eylemine katılan sendika üyelerine TCDD yönetimi tarafından verilen disiplin cezaları ile “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine” hükmetti. Kararda, eylemcilerin trenin depoya girmesini engelleyerek amaçlarını aştığı iddia edildi

AYM'den greve 'işi engellememe' ölçüsü

BirGün Ankara

AYM, TCDD’nin Adana Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan KESK ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu üyesi 12 kişinin sendikalarının aldığı iş bırakma kararı doğrultusunda yaptıkları eylemden dolayı cezalandırılmalarını haklı buldu. Kararda, çalışanların Anayasa'dan kaynaklanan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullandıklarından dolayı cezalandırılmalarının hak ihlali anlamına gelmediğine hükmedildi.


KESK ve KAMU SEN, 25 Kasım 2009’da toplu sözleşme sürecinde taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle bir günlük iş bırakma kararı aldı. TCDD’nin Adana Bölge Müdürlüğü’nde çalışan sendika üyeleri, karar doğrultusunda iş bırakma eylemine katıldı. Sendika üyeleri, Adana Gar’da Çukurova Ekspresini yapan trenin önüne oturarak, trenin depoya alınmasını engelledi. TCDD Yüksek Disiplin Kurulu da iş bırakma eylemine katılan sendika üyelerine aylıktan kesme cezası verdi.

Sendika üyelerinin disiplin cezasının iptali talebiyle İdare Mahkemesi’ne ve temyiz için için Danıştay’a yaptığı başvurular reddedildi. Başvurucular bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

SENDİKAL AMAÇ AŞILDI

Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Derece mahkemelerinin trenin engellenmesi fiilleri nedeniyle başvurucuların sendikal amaçlarını aştıkları yönünde karar verdiğine değinilen AYM kararında, “Kamu hizmetlerini yürütenlerin görev, yetki ve sorumlulukları kamu hizmeti ve hizmet gerekleri ile sınırlandırılmış, bu sınırlar dışına çıkanların ise disiplin cezaları ile cezalandırılması ilgili kanunlarda öngörülmüştür. Engelleme olmasaydı trenin sefere çıkıp çıkamayacağı hususu ceza yargılamasında önem arz etse de disiplin hukuku yönünden tek başına etkili bir unsur değildir” denildi.

KAMU DÜZENİ KORUNMALI

AYM kararında, sendika kararının dışındaki trenin fiilen engellenmesi eyleminin, seçilen protesto yönteminin niteliğinin, başkalarının haklarının engellenmesi noktasında ağır bir külfete yol açtığı belirtildi.

Başvurucuların, “iş bırakma eylemini aştığı” kaydedilen kararda, verilen disiplin cezası ile ilgili “kamu düzeninin korunması amacı bakımından zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği kabul edilmelidir. Ayrıca eylemin amacı ve niteliği ile verilen disiplin cezası birlikte dikkate alındığında müdahalenin kamu düzeninin korunması meşru amacıyla orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.