Anayasa Mahkemesi, bir yurttaşın üniversite öğrencisi olduğu dönemde düzenlenen bir dernek etkinliğine katılmasını 'terör örgütüne üye olmak suçu'ndan mahkumiyetine delil olarak kullanılması nedeniyle “Örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi

AYM’den hak ihlali kararı: Örgütlenme özgürlüğü ihlal edildi

Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir yurttaşın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Öğrenci olduğu dönemde bir dernek etkinliğine katılan Hakan Yılmazöz, etkinliğin 'terör örgütüne üye olmak' suçundan mahkumiyetine delil olarak kullanılması nedeniyle örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtti.

AYM'ye başvuran Yılmazöz, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olduğu dönemde, "Üyesi olduğu ancak hiç uğramadığı bir derneğin barışçıl bir etkinliğine katılmasının terör örgütüne üye olma suçundan verilen mahkumiyet hükmünde delil olarak kullanılması nedeniyle örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini" belirtti.

AYM'DEN HAK İHLALİ KARARI

AYM, örgütlenme özgürlüğüne ilişkin iddiaların kabul edilebilir olduğuna ve Anayasa’nın 33’üncü maddesinde güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdi. AYM, Yılmazöz’ün tazminat talebinin reddine karar verirken harç, vekalet ve yargılama giderinin başvurucuaya ödenmesine karar verdi.