AYM, Ali Kuş isimli başvurucunun ÖDP üyesi olduğu gerekçesiyle memuriyetten çıkarılmasına ilişkin başvurusunda hak ihlali kararı verdi. Örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmedilen Kuş’a 13 bin 500 lira tazminat ödenecek.

AYM’den, ÖDP’li öğretmenin görevden çıkarılmasına ihlal kararı

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi olduğu için meslekten çıkarılan öğretmen Ali Kuş’un örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Ali Kuş hakkında Ankara Polatlı’da Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde öğretmenlik yaptığı 2000 yılında soruşturma açıldı ve görevine son verildi. Kuş, 2001 yılında ÖDP’ye üye ve 2002 seçimlerinde de Ankara'dan milletvekili adayı oldu. Kuş 2004’te ise ÖDP Polatlı İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. Kuş'un memuriyetten çıkarılmasıyla ilgili karar 2008’de iptal edildi ve görevine geri döndü. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı, parti üyesi olduğu için Kuş hakkında soruşturma daha açtı, 2009’da tekrar memuriyetten çıkardı. Kuş tarafından karar yapılan itirazlar reddedildi. Öğretmen, 2017’de Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.

AYM, öğretmen Kuş’un başvurusunu bu yıl karara bağladı. Yüksek Mahkeme, ÖDP üyesi olduğu için memurluktan çıkarılan Kuş’un örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederek 13 bin 500 lira tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM kararında yapılan değerlendirmede, Anayasa’nın örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alan maddesi hatırlatılarak bu maddenin hak eksenli yorumlanması gerektiğine dikkat çekildi. İdare ve mahkemenin anayasal hükümleri özgürlükler lehine yorumlaması gerektiğine vurgu yapılan kararda, Kuş’un siyasi parti üyeliğinden istifa etmesi için makul süre verilmeden memurluktan çıkarılmasının örgütlenme özgürlüğünün ihlali olduğu belirtildi. Kararda, “Başvuruda tespit edilen hak ihlallerinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar vardır” denildi.

ÖĞRETMEN HAKKINDA İDDİA YOK

Kuş’un siyasi parti üyeliği devam ederken devlet memuru sıfatı kazandığına değinilen kararda, “Başvurucu, yasal bir partinin üyesidir ve başvurucunun barışçıl olmayan eylem ve söylemlerde bulunduğuna, anayasal düzene karşı bir duruş sergilediğine, demokratik toplum düzenine aykırı hareket ettiğine dair hiçbir iddiada bulunulmamıştır” ifadelerine yer verildi.

EN AĞIR TEDBİR UYGULANMIŞ

Kararda ayrıca, Kuş hakkında en ağır tedbirin alındığı aktarılan kararda, şöyle denildi: “Bir devlet memuru olan başvurucunun siyasi parti üyeliğinden istifa etmesi için başvurucuya belli bir süre tanınması, siyasi parti üyeliği ile memuriyetten birini tercih etmesi için imkân sağlanması veya memuriyetin askıya alınması gibi daha hafif tedbirlerin alınabileceği anlaşılmıştır.”

Öte yandan oy çokluğuyla alınan karara İrfan Fidan, Basri Yağcı, Selahattin Menteş ve Yıldız Seferinoğlu karşı oy kullandı.

ALİ KUŞ: KARAR OLUMLU ANCAK EKSİK

Kararı değerlendiren Ali Kuş olumlu ancak eksik bulduğunu söyledi. Memurların siyasi partilere üye olmalarının önünün açılmasını istediğini ifade eden Kuş, Anayasa ve yasaları hatırlattı.

Memuriyete geri döndürüldüğü dönemde ÖDP İlçe Başkanı olduğunu anımsatan Kuş, “Çifte standart vardı. Siyaset, YÖK Yasası’na tabi öğretim görevlisine serbest, ama 657’ye tabi memura yasak. Ben buna dikkat çekmek için istifa etmemiştim. AYM olumlu bir karara imza attı ama bence eksik. Memurlara siyaset yolunun açılması tartışılmalıydı, yönetici olması değil ama üye olabilmesine ilişkin. Anayasa’da örgütlenme hakkı tanınmış ama alt normu olan yasalar devlet memuru siyasetçi olamaz diyor” dedi.