AYM'den polis şiddetine hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), polis baskını sırasında darp edilen 4 kişi hakkında eziyet ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Ahmet Endes, Gülümser Endes, Zeynep Endes ve Mehmet Endes’in Antep’teki evi, bir savcıya sosyal medyada hakaret edildiği iddiasıyla ilgili bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 18 Eylül 2017’de eve baskın düzenlendi. Başvurucuların anlatımlarına göre olay sonrasında iki başvurucu kolluk merkezine götürülüp burada fiziksel şiddete maruz kaldı.

Kolluk görevlilerin anlatımları ve Olay Tutanağı'na göre ise başvuruculardan birinin polis memuruna vurduğu öne sürüldü. Kolluğun daha sonra iki başvurucuyu, orantılı güç kullanılarak etkisiz hâle getirdiği iddia edildi. Başvurucular yaralanmalarından sorumlu olan kolluk görevlileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulundu.

Şikâyet üzerine soruşturma başlatıldı, bu soruşturma başvurucuların ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçunu işledikleri iddiasıyla haklarında açılan soruşturmayla birlikte yürütüldü. Savcılık, polis memurları hakkında kovuşturma yapılmamasına yönelik karar verdi. Başvurucuların yaptığı itirazlar reddedilince olay Yüksek Mahkeme’ye taşındı. Başvurucular da haklarında ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlamasıyla açılan davadan beraat etti.

Başvurucular, konutta arama gerçekleştirildiği esnada kolluk görevlilerinin güç kullanımı neticesinde yaralanma meydana gelmesi ve bu olayla ilgili olarak yürütülen soruşturmanın etkili olmaması nedeniyle eziyet yasağının ihlal edildiğini ileri sürerek AYM’ye başvurdu.

ORANTILI AMA KABURGALARI KIRILMIŞ!

Arama kararının verildiği soruşturmada 4 başvurucunun da şüpheli olmadığına dikkat çekilen AYM kararında, “Kolluk görevlilerinin güç kullanımı neticesinde bir başvurucunun burun kemiği kırılmış, başka bir başvurucunun kaburgasında kırık meydana gelmiştir. Bu bağlamda on beş polisin olduğu bir ortamda başvurucuların yüzünde veya kaburgasında kırık oluşacak şekilde meydana gelen yaralamaların niteliği dikkate alındığında uygulanan bedensel gücün orantılı olduğu hususu kamu makamlarınca ortaya konulamamıştır.”

Olay yerini gösteren kamera kayıtlarının savcılık tarafından araştırılmadığına vurgu yapılan AYM kararında, iki başvurucu yönünden eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun, diğer iki başvurucu yönünden de kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine hükmedildi.

Başvurucular Ahmet Endes ve Mehmet Endes’e ayrı ayrı 65 bin TL, Gülümser Endes ve Zeynep Endes’e ise 20 nin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.