AYM, İstanbul’da 6 yıl önce bir gösteriyi takip eden gazeteci Beyza Kural'ı darp edip ters kelepçe takarak gözaltına alan polislerin suç işlediğine karar verdi. Mahkeme öte yandan Kural'ın ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiği sonucuna varırken, Kural’a 15 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

AYM’den polisin darp ettiği gazeteciye ilişkin emsal karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümünde İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen eylemde maruz bırakıldığı polis şiddeti nedeniyle eski bianet muhabiri Beyza Kural hakkında insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi karar verdi.

Beyza Kural, YÖK’ün kuruluş yıldönümüne ilişkin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde 6 Kasım 2015’te öğrenciler tarafından düzenlenen eylemi takip ettiği sırada basın mensubu olduğunu belirtmesine rağmen gözaltına alındı. Ters kelepçe yapılarak gözaltına alınan Kural'a polis, “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” diye bağırdı. Kural, diğer muhabirlerin müdahalesi sonucu serbest bırakıldı.

Hakkında herhangi bir ceza soruşturması başlatılmayan Beyza Kural, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Adli tıp raporunda, Kural'a yönelik müdahalenin basit tıbbi müdahale ile giderilebileceğine değinildi. Soruşturma başlatılan 3 polisin ise ‘zor kullanma yetkisinin sınırını’ aşmadığı belirtilerek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Daha sorna gazeteci, AYM’ye başvurdu.

GÖSTERİCİLERE SERT MÜDAHALE

AYM’nin gerekçeli kararında, Kural'ın boynunda sarı renkli gazeteci olduğuna dair kurum kartının asılı olduğu belirtilirken polisin davranışının da kamera kayıtlarına yansıdığına dikkat çekildi: “Dosya içinde bulunan fotoğraflardan ve video kaydından başvurucunun bir göstericiye yapılan sert polis müdahalesini görüntülemeye çalışırken polislerce engellenerek ve güç kullanılarak olay yerinden uzaklaştırıldığı, gazeteci kartını görevlilere gösterdiği ve görülecek şekilde elinde tutmaya devam ettiği, basın mensubu olduğunu defalarca tekrar ettiği anlaşılmıştır.”

Kural'ın basın mensubu olduğunu yüksek sesle ve defalarca dile getirdiğine vurgu yapılan kararda, mesleki faaliyetinin engellendiği de aktarıldı. Kural'ın keyfi olarak kelepçelenip gözaltına alındığı bildirildi.

Yüksek Mahkeme, polisin Kural'a sarf ettiği “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” şeklindeki sözlerin ise küçük düşürücü olduğunun altını çizdi.

15 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENECEK

Mahkemenin bugün açıkladığı gerekçeli kararında, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi. Ayrıca, insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmasına karar verildi. Beyza Kural'a 15 bin lira manevi tazminat ödenecek.