AYM'den Şahin Alpay için ikinci ihlal kararı

Eski Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay ile ilgili Anayasa Mahkemesi 'kişi hürriyet ve güvenliği hakkı'nın ihlali noktasında karar verdi. Bu, Anayasa Mahkemesi'nin Alpay hakkında verdiği 2 ihlal kararı.

Anayasa Mahkemesi, yazar Şahin Alpay’ın tutukluluğuna ilişkin ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Mahkeme, gerekçe konusunda uzlaşamayınca kararın açıklanmasını bugüne bıraktı. AYM’nin sürpriz bir şekilde devreye girmesinin perde arkasında AİHM’nin, AYM’yi de “etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıkarma” riski bulunduğu belirtiliyor.

AYM'nin bu kararı sonrası gözler yerel mahkemeye çevrildi. Alpay'ın kararla birlikte tahliye edilmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, daha önce tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan için "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkı ile "ifade ve basın özgürlüğü" haklarının ihlal edildiğine ilişkin karar vermiş ve gerekçeli karar da 19 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Ancak yerel mahkemeler AYM'nin bu kararına uymamıştı.

İstanbul 13 ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri ise en üst mahkeme AYM’nin ihlal kararına direnerek, Alpay ve Altan’ın tahliye taleplerini reddetti. Tahliye taleplerinin reddine yönelik yaptıkları itiraz üst mahkemelerce de reddedilen iki isim, ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle 'kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği'ni belirterek yeniden AYM’ye başvurdu.

AİHM KARARI 20 MART'TA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkındaki kararını 20 Mart’ta açıklaması bekleniyor.