2015 yapılan başvuruyu 5 yıl sonra görüşen Anayasa Mahkemesi, sendika.org'un erişime engellenmesinin hak ihlali olduğuna hükmetti. Kararın OdaTv için de emsal olacağı belirtiliyor

AYM’den sendika.org için ‘hak ihlali’ kararı: Site tümden engellenemez!

Anayasa Mahkemesi, 2015'te tümü erişime engellenen sendika.org adlı haber sitesinin sansürlenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Mahkeme, kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasak kararını kaldırmasını istedi. Kararın, tümü sansürlenen OdaTV için de emsal nitelik taşıdığı belirtildi.

Sendika.Org'da yer alan habere göre, Anayasa Mahkemesi, Sendika.Org'un 25 Temmuz 2015'te TİB tarafından getirilen erişim engeline karşı Ekim 2015'te yaptığı başvuruyu görüştü ve ihlal kararı verdi Mahkeme, kararı veren sulh ceza hakimliğinden yasak kararını kaldırmasını istedi.

İlk kez 25 Temmuz 2015’te, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişime engellenen Sendika.Org, yayınını farklı alan adları kullanarak kesintisiz sürdürürken toplamda 62 kez erişime engellenmişti.

Şu anda sendika63.org adresinden yayınını sürdüren Sendika.Org, her erişim engelinde hukuki süreci işleterek itirazlarda bulundu ancak kopyala-yapıştır yanıtlarla bu başvurular reddedildi. Bunun üzerine ilki 9 Ekim 2015’te olmak üzere bireysel başvuru hakkı kullanılarak Anayasa Mahkemesi’ne toplam 17 başvuru yapıldı. Ne var ki bu başvurular da bugüne kadar yanıtsız bırakıldı.

Sendika.Org Anayasa Mahkemesi’nin uzun süren sessizliği karşısında Şubat ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi’nin 5 yıldır beklettiği dosyayı şimdi görüşmesinde bu başvurunun etkisinin olup olmadığı bilinmiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi daha önce Wikipedia dosyasında da Wikimedia Vakfı’nın AİHM’ye gitmesinin ardından harekete geçmişti.