AYM’den Soma eylemine emsal karar

Anayasa Mahkemesi(AYM), Manisa’nın Soma ilçesindeki 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına tepki göstermek için toplanan gruba polis saldırısını, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlali’ olarak değerlendirdi.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan karara göre, Soma’daki maden faciasını protesto etmek üzere 15 Mayıs 2014’te başkentte yapılmak istenen gösteriye polis müdahalede bulundu. Grupta yer alan bir kişi, kendisine polisler tarafından kasten yaralama, görevi kötüye kullanma ve yetki sınırının aşılması suçlarından soruşturma başlatılması talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılık, eylemin kanuna aykırı olduğunu belirterek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bunun üzerine söz konusu kişi AYM’ye başvurdu. Başvurucu, basın açıklaması için toplanan kişilerin etrafının, anons yapıldığı anda ve dağılmalarına olanak verilmeyecek şekilde polis tarafından sarıldığını ileri sürdü. Başvurucunun, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiasını açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez bulan AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlal nedeniyle başvurucuya 4 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.