AYM, Gezi direnişinde yaşamını yitiren Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahale sırasında Okmeydanı Cemevi’nin bahçesinde polis Sezgin Korkmaz tarafından başından vurularak öldürülen Uğur Kurt’un dosyasında yaşam hakkı ihlali kararı verdi. Buna göre, Sezgin Korkmaz yeniden yargılanacak ve Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt’a tazminat ödeyecek.

AYM'den Uğur Kurt’u vuran polis için yeniden yargılama kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), akrabasının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahale sırasında polisin açtığı ateş sonucu boynundan vurularak öldürülen Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt’un başvurusunu karara bağladı.

Evrensel’de yer alan habere göre, Narin Kurt, Uğur Kurt’un ölümüne ilişkin etkili cezai soruşturma yürütülmediği için yaşam hakkının ihlali gerekçesiyle AYM’ye başvuruda bulunmuştu.

Dosyayı inceleyen AYM'nin kararında, kolluk görevlisinin silah kullanımı sonucu gerçekleştiği kabul edilen ölüme karşılık takdir edilen hapis cezası ile netice ceza olarak belirlenen adli para cezasının benzer hak ihlallerinin önlenebilmesi ve kişilerin yaşamının korunması bakımından uygun ve yeterli yaptırım olmadığı vurgulandı.

Kararda ayrıca, “Mahkemelerinin yaşam hakkını yasayla korumaya yönelik anayasal yükümlülüğe uygun olarak -devletin öldürmemeye ilişkin negatif yükümlülüğü kapsamındaki- bir kişiyi öldüren kişiler hakkında ceza hukukunu etkili biçimde uygulamaları, böylece hukuk sisteminin caydırıcı etkisini korumaları gerekir” denildi.

“CEZANIN TAKSİTLENDİRİLMESİ İZAH EDİLEMEZ”

Olayda verilen asgari hapis cezasının ve bu cezanın dahi para yaptırımına çevrilmesinin benzer ihlallerin önlenmesi bakımından caydırıcı bir etkiye sahip olmadığı ifade edilen kararda şunlara yer verildi:

“Para yaptırımının taksitler hâlinde ödenmesi imkânının tanınmasının ise bu yönde bir değerlendirmeye dahi tabi tutulamayacağı izahtan varestedir. Dolayısıyla ihlalin kamu makamlarının eylemlerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Yaşam hakkının gerektirdiği etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir. Bu nedenle ihlalin aynı zamanda yetkili adli makamların işlem ve eylemlerinden de kaynaklandığı söylenmelidir. Bu nedenle yaşam hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır."

YENİDEN YARGILAMA KARARI

Anayasa Mahkemesi, kararında Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiği belirtilerek; yaşam hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine ve Eşi Narin Kurt’a 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Uğur Kurt, 14 Mayıs 2014 tarihinde akrabasının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahalesi sırasında polis Sezgin Korkmaz'ın sıktığı kurşunun başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanmıştı.

Kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iki kez ameliyata alınan Kurt, yaşamını yitirmişti.

Kurt’un ölümüne ilişkin yargılanan polis Sezgin Korkmaz’a 3 yıl boyunca tutuksuz yargılandığı davada, 'taksiren ölüme sebebiyet vermekten' 1 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti. Bu ceza, 12 bin 100 lira para cezasına çevrilerek taksitlere bölünmüştü.

Savcı "Sezgin Korkmaz'ın gaz bombası, plastik mermi veya biber gazı fişeği atan FEN silahı ile müdahale edip uzaklaştırma alternatifini düşünmeyerek beylik tabancasıyla eylemcilere ateş ettiğini" belirterek, ‘olası kast ile öldürme’ suçundan en az 16 yıl hapis cezası verilmesini istemişti.