AYM, MLKP üyeliğinden yargılanan Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan'ın başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme kararında, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılama hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti

AYM'den yargılanma hakkının ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) MLKP üyeliğinden yargılanan Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan'ın başvurusuna yönelik kararında, hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliğinden yargılanan Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan hakkında, "yeniden yapılanan yasa dışı silahlı örgütün üyesi olmak", "yağma", "örgüt adına adam öldürmek" ve "yaralamak" gibi eylemlere bağlı olarak "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını bozma ve değiştirme veya kaldırmaya teşebbüs" suçundan değişik Cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında 1998 ile 2003 yıllarından işlendiği belirtilen suçlar dolayısıyla Alkaya, Duman ve Doğan hakkında yakalama ve tutuklama kararı çıkarıldı.

Gözaltına alınan Aligül Alkaya hakkında İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "adam öldürme ve yaralama" "ruhsatsız silah bulundurma", "yağma" gibi çeşitli suçlardan dolayı kamu davası açıldı. Hatice Duman hakkında ise dosyadaki kanıt durumu ve suçun niteliği göz önüne alınarak tutuklanmasına karar verildi.

Ahmet Doğan ise, 12.03.2004 yılında İzmir Konak Çınarlı Polis Karakolu yakınında meydana gelen bir patlamadan sonra olay mahallinden uzaklaşmaya çalışırken kolluk görevlilerince yapılan takip neticesinde yakalandı. Doğan hakkında "adam öldürme", "silahlı saldırı", "pankart asma" ve "pantlayıcı atma" gibi dokuz kadar suçtan dolayı cezalandırılması istendi, İstanbul 4 No.lu DGM'de açılan dava aynı mahkemenin farklı bir sayılı dosyasıyla birleştirildi.

İstanbul 4 No.lu DGM'de yargılama devam ederken DGM'lerin kaldırılması nedeniyle yargılama İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince yürütüldü.

Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan hakkında, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin 4.5.2011 tarihli kararıyla "anayasal düzeni zor yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası verildi. Karar, Yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşti.

Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan, mahkumiyet ile sonuçlanan suçlamalara karşı Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, hakkaniyete uygun yargılanma haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi, Aligül Alkaya, Hatice Duman ve Ahmet Doğan'ın başvurusunu karara bağladı. Kararda, "Hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğunu" belirterek, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.