AYM, Fetullah Gülen'i eleştiren bir yazı kaleme aldığı için tazminat ödemeye mahkum edilen gazeteci Erbil Tuşalp'in başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Tuşalp'in ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini tespit etti

AYM dört yıl sonra karar verdi: Gülen'i eleştirdiği için cezalandırılan gazeteciye tazminat
BirGün/Ankara

Anayasa Mahkemesi (AYM) Fetullah Gülen’i eleştiren bir yazı kaleme aldığı için 2014 yılında tazminat ödemeye mahkum edilen gazeteci yazar Erbil Tuşalp’in başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Tuşalp’in ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederek tazminat ödenmesine karar verdi.

2013 yılında Sol Gazetesi’nde “Alıntı” isimli bir yazı kaleme alan Tuşalp, “Dershanelerin kapatılması” tartışmaları üzerinden Fetullah Gülen’i eleştirdi. Tuşalp, yazısında Gülen hakkında sarf edilen, “Para göz iblis, sapık, cüzamlı, sürüngen, mazoşist gibi” gibi ifadeleri aktardı. AKP ile Gülen cemaati arasında yaşanan ayrışmaya dikkati çekti.

Bu yazının ardından Gülen’in şikayetçi olmasıyla Tuşalp hakkında hakaret suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi, 11 Aralık 2014’te Tuşalp’i para cezasına çarptırdı ve bu cezayı erteledi. İtirazları reddedilen Tuşalp, 2015 yılında ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

ELEŞTİRİ HAKKI KAPSAMINDA

Başvuruyu inceleyen AYM, yerel mahkemelerin yazının geneli üzerinden değil ifadeler üzerinden değerlendirerek ceza verdiğini vurguladı. Yüksek Mahkeme’nin olaya ilişkin değerlendirmesinde, dava konusu yazıdaki tespitlerin kamu yararını ilgilendiren konularla ilgili olduğu belirtildi ve eleştiri hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

KARAR DÜZELTİLECEK

Tuşalp’in ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, tazminat talebini kabul etti ve yeniden yargılama yapılması için dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine hükmetti.